Šest největších chyb při investování

Většina Čechů ve světě financí stále ještě plave. Počet lidí, kteří se o své finance starají a investují do akcií, však roste a jsou jich desítky tisíc. I ti ale dělají základní chyby, kterým by se mohli snadno vyhnout a za které často draze platí. Pokud uvažujete o vstupu do světa investic, vyhněte se jim a pokud již investujete, podívejte se, zda některé z nich sami neděláte, radí LYNX.

Ilustrační fotografie
reklama

Nehledejte adrenalinový zážitek

„Investování je pro mnoho lidí přitažlivé, protože hledají adrenalinové zážitky. Hledají napětí a přeskakují z jedné spekulativní pozice na druhou. Jestliže je toto také váš případ, tak pro vás máme báječný tip. Kupte si vstupenku do Disneylandu a udělejte si parádní víkend. Za vstupenku dáte jen 74 euro,“ říká Jonáš Mlýnek, LYNX.

Nepodceňujte výběr brokera

Chcete-li investovat do akcií, měn či komodit, zřejmě se neobejdete bez pomoci profesionála. Výběr obchodníka s cennými papíry, tzv. brokera byste rozhodně neměli podcenit. Sepište si, jaké jsou vaše požadavky, a myslete při jejich soupisu na celý proces investování. Nezapomínejte na zdánlivé maličkosti, jako jsou např. kurzy, při kterých broker provádí měnové konverze a další.

Neinvestujte bez strategie

Velkou část investičního chování tvoří kreativita, impuls a nápad, ale základem všeho je strategie. Ta dává chytrému investování meze a pomůže zabránit debaklu. Než se tedy pustíte do investování, věnujte chvíli osvojení si strategického minima a vyjasnění si svých možností, očekávání a zejména odolnosti vůči riziku.

Nebuďte netrpěliví

„Jedna z nejdůležitějších vlastností, kterou musí mít investor ve svém arsenálu, je trpělivost. Prakticky každý úspěšný investor uvádí, že umění čekat na správný moment je zásadní. Ať už se jedná o investování na denní či dlouhodobé bázi,“ radí Jonáš Mlýnek z LYNX.

Neplaťte zbytečně vysoké poplatky

Když už jste se odhodlali k investování a věnujete svůj čas tomu, aby vaše snaha byla úspěšná, neplýtvejte zbytečně prostředky na poplatky. Vyberete si partnera, jehož poplatková struktura je transparentní a kde platíte nejméně jen za provedené obchody. Nízké komise by měly být spojeny s výhodnými měnovými kurzy a spready u jednotlivých instrumentů. Základem je ujištění se, že obchodujete akcie na burze a ne deriváty proti svému brokerovi.

Nedělejte si věci těžší, než musí být

Na celém světě jsou miliony investorů a mnozí z nich, úspěšní i neúspěšní, se rádi dělí o své poznatky s ostatními. Využijte toho k Vaší výhodě. Je samozřejmě uměním číst ty správné zdroje tak, abyste nevěnovali zbytečně čas těm, které Vás neposunou dále.

Obchodujete-li na burzách po celém světě, pak je nutné vybrat si svůj úzký okruh zdrojů, kterým věříte a efektivně si zde dokážete nalézt informace, jež jsou pro Vás zajímavé. Doporučujeme nespoléhat se pouze na jeden zdroj, ale také jich nemít příliš mnoho, abyste nestrávili celý den pouhým čtením.

A ten nejdůležitější tip nakonec: nezapomeňte, že jsou důležitější věci než investování.

Témata: CZK | investice | finance

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky