IKEA po bombovém útoku odhaduje škody do desítek milionů

Všechny čtyři obchodní domy Ikea v Česku jsou opět od sobotních 10 hodin otevřeny. Agenturu Mediafax o tom informoval v sobotu mluvčí Ikey Petr Chadraba.

reklama

Prodejny Ikey v Česku byly v pátek uzavřeny poté, co byla v prodejně Ikea na pražském Zličíně nalezena nálož, a kvůli následným preventivním uzavření dalších prodejen v Česku.

"Policie České republiky v průběhu včerejšího odpoledne provedla v Praze, Brně i Ostravě bezpečnostní kontrolu a shledala je bezpečnými. Navíc jsme zvýšili bezpečnostní opatření, která ale nebude blíže upřesňovat," uvedl pro agenturu Mediafax mluvčí Ikey pro ČR, Slovensko a Maďarsko Petr Chadraba.
 
K pátečnímu velkému zásahu donutila policii funkční nálož objevená v pátek v Ikee na Zličíně v Praze. Následně byly preventivně vyklizeny i ostatní prodejny nábytku Ikea. V nich ale policie výbušninu neobjevila.
 
"Škody zatím ještě nemáme přesně spočítány, ale předběžně se pohybují v desítkách milionů korun," řekl Chadraba.
 
Podle něj společnost od začátku postupovala v součinnosti s pokyny Policie České republiky. "Ikea se zároveň omlouvá zákazníkům za vzniklé potíže," podotkl Chadraba.
 
"Zaměstnanci obchodních domů intenzivně pracovali, aby v sobotu ráno přivítali návštěvníky v připravených obchodních domech," dodal mluvčí.
 
Nástražná výbušná zařízení v obchodních domech Ikea našli pyrotechnici letos v květnu ve třech evropských prodejnách - v nizozemském Eidhovenu, belgickém Gentu a francouzském městě Lommu. Podle expertů si všechna tato zařízení byla podobná. V Gentu dvě nálože explodovaly, v Eidhovenu vybuchlo jen zařízení nastražené v odpadkovém koši před obchodním domem.
 
V červnu pak explodovala nálož nastražená v oddělení kuchyňských potřeb v drážďanské pobočce Ikea. Výbuch zranil dva lidi.

Témata: ikea

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky