Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Parazitují podnikatelé na českém zdravotnictví? Politik má jasno

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
Foto: KDU-ČSL

Česká republika má jedny z nejvyšších odvodů na zdravotní a sociální pojištění v celé EU, na druhé straně ale nemá ve zdravotnictví téměř žádnou spoluúčast. Na to mohou podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského doplatit zejména podnikatelé.

Zdechovský upozorňuje, že nyní se platí pouze 90 korun na pohotovosti, protože většina ostatních poplatků ve zdravotnictví byla na počátku tohoto roku zrušena, a jelikož k tomu došlo, logicky se vybralo méně peněz do rozpočtu, které nyní chybí. A výpadky v příjmech je potřeba nějakým způsobem nahradit.

"Bohuslav Sobotka by chybějící peníze nejraději získal z kapes živnostníků a to takovým způsobem, že by jim zvedl odvody na zdravotním pojištění. Živnostníci, kteří tak po šesti letech potácení se v ekonomické krizi nyní čelí novým obavám, že jejich mandatorní výdaje směrem ke státu překročí rentabilitu jejich snažení. A tak již slýchám první obavy od začínajících podnikatelů pochybujících o nutnosti nadále se snažit samostatně vydělávat. Bojí se především faktu, že kvůli vyšším odvodům prostě podnikat nezačnou," píše Zdechovský v komentáři, který poskytl serveru EuroZprávy.cz.

Zvyšování odvodů nebo minimální mzdy ale musí mít vždy logiku a mělo by být podle europoslance předvídatelné, aby se na to podnikatelský sektor mohl připravit. "Pak to totiž z úst politiků zní jako chucpe, protože oni jsou výborně placení státní zaměstnanci. Mnozí se tak ihned logicky v diskusích dotazují, zda někdo z politiků zná živnostenskou realitu nebo zda dotyčný nezůstal odtržený od řadových občanů a problémů, které je nejvíce trápí," dodal.

Přiznává, že už nyní představují odvody pro podnikatele obrovskou finanční zátěž a jakékoli další zvyšování proto považuje za nezodpovědné a zcela nesmyslné. "Chce snad dát pan premiér najevo, že má podnikatele, řečeno slovy jeho kolegy Jana Mládka, za „parazity"? Anebo má v úmyslu udělat z živnostníků klienty sociálního státu?" ptá se.

Před tím, než se Zdechovský stal europoslancem, deset let podnikal. "Počty dnů, kdy jsem byl nemocný nebo jsem strávil u lékaře, bych napočítal na prstech jedné ruky. Proto je zcela zásadní se ptát nikoliv, kolik živnostníci do systému dávají, ale i kolik si ze systému berou. Podnikatelé se klienty sociálního státu mohou stát velmi snadno, bude-li pan premiér ve svém tažení proti živnostníkům pokračovat. Dost dobře ale nevím, jak potom bude chtít zacelit další díry v příjmech do rozpočtu a nárůst sociálních výdajů. V případě, že podnikatelé nebudou mít z čeho financovat náš rozpočet, pocítí to na svých peněženkách všichni bez ohledu na to, zda podnikají či ne," dodal europoslanec.

Témata:  zdravotnictví Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy