Tohle jsou nejhůře a nejlépe placené práce v Česku +PŘEHLED

Jsou to propastné rozdíly. Mezi nejlépe a nejhůře placeným zaměstnáním v ČR za rok 2014 je obrovská propast, která se snad ani nedá překlenout. Jak jste na tom se svými výdělky vy?

Ilustrační fotografie
reklama

Podle statistiků je nyní průměrná mzda českého pracujícího něco málo přes 27 tisíc. Pokud vyděláváte míň a máte vztek, že vaši část průměrné mzdy pobírá někdo jiný, můžete se zase uklidnit.

Průměrná mzda je sice 27 tisíc, ale Statistický úřad jaksi zapomíná dodat, že i když obsahuje slovo průměrná, dosáhne na ni sotva třetina lidí, dvě třetiny mají plat nižší. Průměrnou mzdu táhnou nahoru ředitelé a další vysocí manažeři nebo úředníci.

Mnohem přesnějším termínem je takzvaný medián, tedy střední hodnota. Medián je totiž číslo přesně uprostřed a ukazuje skutečný průměrný výdělek. Nad i pod hodnotou mediánu stojí totiž přesně polovina pracujících.

Nejlépe placená zaměstnání

Nejhůře placená zaměstnání

Medián za loňský rok byl o dost nižší než průměrná mzda 27 046 korun - jen 22 399 korun. A podrobná statistika z údajů ministerstva práce a sociálních věcí ukazuje, že pro celou řad povolání je i medián jen vzdálenou vysněnou metou.

Vyprávět by o tom mohli třeba vrátní, šatnářky, uklízečky, prodavači nebo číšníci. I když ti posledně jmenovaní mají alespoň šanci přilepšit si spropitným, což například pekařům asi opravdu nehrozí.

Průměrný výdělek ve vybraných povoláních

Nejvíce jsou hrozivě rozevřené nůžky vidět při srovnání nejhůře a nejlépe placené práce - zatímco uklízečky jen tak tak dosáhnou na deset tisíc měsícně, letoví dispečeři berou průměrně skoro dvacetkrát víc!

Proto jsme vybrali kromě deseti nejlépe a nejhůře placených zaměstnání i dalších padesát povolání, ať už běžných nebo vzácnějších. Pokud i přesto svoji pracovní pozici v tomto přehledu nenajdete, můžete obsáhlý materiál nalézt ZDE.

Témata: práce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky