EU uvalila na Sýrii embargo na dovoz ropy

Členské státy Evropské unie se v pátek dohodly na rozšíření sankcí proti Sýrii, kde tamní režim krvavě potlačuje opoziční protesty. Další restriktivní opatření počítají mimo jiné s embargem na dovoz ropy ze Sýrie, informují agentury Reuters a AFP s odvoláním na diplomatické zdroje.

reklama

Kdy embargo začne platit, nebylo dlouho jasné. Mnohé z unijních států žádaly, aby se tak stalo nejpozději v polovině října, zatímco Itálie chtěla, aby to bylo až v listopadu. Zdroj AFP sdělil, že embargo na žádost Říma vstoupí v platnost 15. listopadu.

Devadesát procent syrské ropy odebírají evropské státy. Až polovina jí prochází italskými přístavy. Hlavními kupci jsou vedle Italů Dánové, Francouzi, Nizozemci, Rakušané a Španělé.

Brusel zároveň rozšířil seznam desítek firem a syrských představitelů, kteří mají v EU zmraženy finance a nemohou cestovat na území členských zemí. Černá listina se rozšířila o sedm položek - čtyři činitele a tři společnosti.

Protesty proti režimu prezidenta Bašára Asada, inspirované povstáním v Tunisku, Egyptě a dalších arabských zemích, propukly v březnu. Na kontě mají přes 2200 obětí.

Pětačtyřicetiletý Asad se postavil do čela země v roce 2000, kdy v prezidentském úřadě po třech desetiletích nahradil zesnulého otce Háfize.

Témata: Sýrie | ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky