Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejdražší poslanci jsou komunisté. K platu čerpají 1,5 milionu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Je to trochu s podivem, ale nejdražšími poslanci v Česku jsou komunisté. Na luxus si zdánlivě nepotrpí, ale ze všech poslanců čerpají největší tzv. "náhrady". Jen v nich nás každý komunista ve Sněmovně přijde na milion a půl, spočítala dnešní MF Dnes.

Když jsou komunističtí poslanci v Praze, bydlí řada z nich v ubytovně v sídle strany v ulici Politických vězňů. Regionální kanceláře zase mají v budovách, které patří okresnímu výboru jejich strany. Přesto na náhradách inkasují nejvíce ze všech, informuje MF Dnes.

Průměrný komunistický poslanec v minulém roce čerpal na náhradách téměř 1 450 000 korun. Poslanci ostatních stran stáli loni Sněmovnu o 100 i více tisíc méně. A komunisté jsou také v čele pomyslného žebříčku jednotlivců. Premianty jsou René Číp a Milada Halíková. Každý z nich ke svému platu loni na náhradách vyčerpal přes 1 640 000 korun.

Paradoxně nejvíce stojí státní kasu to, že komunisté se spoléhají na služby své strany. Zatímco Stanjura za poslaneckou kancelář v Opavě zaplatí měsíčně kolem 15 tisíc korun, komunisté Číp či Halíková za kanceláře v Ostravě a Karviné měsíčně platí více než 30tisícový nájem. Budovy jsou přitom ve vlastnictví KSČM.

Mezi komunisty v tom nejsou výjimkou. „Tu částku vůbec neřeším, fakturace jde mimo mě. Vlastník nemovitosti dostává, co mu náleží,“ podivuje se nad otázkou Karel Šidlo, který si za 21 tisíc měsíčně platí kancelář v Nádražní ulici v Klatovech. Také tam jdou peníze do kasy straně.

Stačí však nahlédnout na realitní servery. V centru Klatov lze kancelář o dvou místnostech a se sociálním zařízení včetně všech poplatků pořídit za poloviční cenu, napsala MFD.

Témata:  poslanecká sněmovna KSČM

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.