Když neumí Babiš počítat… Živnostníci se smějí ministrovi

Elektronická evidence tržeb bude. Není jasné kdy, a koho se bude týkat, protože ministerstvo financí ze dne na den mění své plány. Živnostníkům se to nelíbí, elektronická evidence pro ně znamená další výdaje.

Andrej Babiš
reklama

Andrej Babiš původně plánoval, že se evidence bude týkat asi 600 tisíc živnostníků včetně řemeslníků. Teď se ale zdá, že povinnost vést si elektronickou evidenci budou mít jen hotely, restaurace a maloobchody. To by se podle ministerstva dotklo asi 300 tisíc živnostníků. Babiš zároveň navrhuje snížit DPH z 21 na 15 procent, ČSSD jako koaliční partner je však zásadně proti.

Pokud se vše nestihne odstartovat k 1. lednu, má Babiš ještě náhradní variantu. „Když to bude 1. dubna, tak je to rozdíl tři měsíce," nepáral se s tím v Otázkách Václava Moravce ministr financí.

Jak upozornil server Živnostenské listy, Babiš má ale v celé věci pěkný hokej. Podnikatelé si podle něj budou moci software, aplikaci a spojení s finanční správou pronajmout jako jakýsi balíček. S elektronickou pokladnou, která čte čárový kód a stojí zhruba 7000 korun, půjde tedy o 500 korun měsíčně.

„Kdo nemá 2000 korun ročně, tak radši ať nepodniká," rázně situaci ze stolu smetl Babiš, který v Otázkách názorně, i když s problémy, ukázal, jak přes mobil vytisknout stvrzenku.

„Bohužel pan ministr nezapočítal připojení k internetu a stále se v redakci nemůžeme dopočítat, protože 500 x 12 se dle ministra rovná 2000 Kč. Tak asi ANO," rýpnul si do ministra server pro živnostníky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky