Práce v Česku: Je tu 15 tisíc míst v nejrůznějších odvětvích

Díky investičním projektům plynou do Česka miliardy korun. Vytváří tak prostor pro tisíce nových pracovních míst. O jaké oblasti mají investoři největší zájem?

Ilustrační fotografie
reklama

V roce 2014 podpořila vláda celkem 149 investičních projektů, které vytvoří téměř 15 tisíc nových pracovních míst. Většina nových investic přitom směřovala do regionů s vysokou dlouhodobou nezaměstnaností – Ústeckého a Moravskoslezského kraje, kde by mělo přibýt více než 5 tisíc nových pracovních pozic.

Díky zahraničním investicím přiteče do české ekonomiky téměř 79 miliard korun. Téměř polovina těchto peněz přitom plyne ze šesti strategických investic, které vláda vloni podpořila. Jedná se o investici jihokorejského výrobce pneumatik Nexen Tire, která by měla současné nezaměstnanosti ulehčit o 1000 nových pracovních míst. Dále o investici společnosti Škoda Auto v Královehradeckém kraji, společnosti Hyundai Mobis v Moravskoslezském kraji. Investiční projekty společností Lego, JC Interiors a Amazon by měly dohromady vytvořit 2600 nových pracovních příležitostí.

Investiční projekty v roce 2014

Mezi tradiční investory do České republiky jsou společnosti z USA, Velké Británie a Německa. Dalším významným investorem je Korea. “Poptávky od investorů z USA a Velké Británie jsou zejména z oblasti center sdílených služeb a informačních a komunikačních technologií. Poptávky z Německa pak z oblasti automotive a strojírenství a z Koreje také z oblasti automotive,“ uvedla tisková mluvčí agentury CzechInvest Petra Menclová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky