Na Babišův byznys dáme každý pětistovku, zuří Kalousek

Exministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že schválení novely prodlužující daňové zvýhodnění biopaliv bude tunelem na státní rozpočet ve výši 9 miliard. Domnívá se, že z této částky pět miliard půjde rovnou ve prospěch firem ministra financí Andreje Babiše (ANO). Přeneseně tak podle něj každý z nás přispěje těmto firmám ročně zhruba pět set korun.

Miroslav Kalousek
reklama

Kalousek si tuhle sumu podle svých slov nevypočítal sám, údaj je odvoditelný z dostupných údajů ministerstva financí, z údajů o daňových úlevách na spotřebních daních. "Pět miliard ve prospěch Agrofertu vyplývá z toho, že jeho firmy se podílejí zhruba padesátiprocentním podílem na výrobě a distribuci biopaliv. Přeneseně tak každý z nás přispěje Babišovým firmám ročně zhruba pětistovkou," řekl deníku Právo.

Redaktor si ce podotýká, že biopaliva snižují emise z pohonných hmot a daňové zvýhodnění vysokoprocentních a čistých biopaliv se má prodloužit do konce roku 2020, podle Kalouska to ale není vše. "Evropská komise dospěla k závěru, že využívání biopaliv první generace a jejich daňové zvýhodnění je slepá cesta. Všechny členské státy musí tyto programy podpory biopaliv první generace ukončit do roku 2020. Některé to dělají či udělají dříve, jiné právě do roku 2020. My máme tento program Evropskou unií notifikován od roku 2009 do července roku 2015. Pokud by nebyly přijaty žádné novely, tak by každé zvýhodnění těmto palivům letos skončilo," uvedl.

Prodloužení programu daňového zvýhodnění biopaliv tedy nikdo nepožaduje a nenavrhla ho ani žádná předcházející vláda. Podle exministra proto neexistuje důvod, proč bychom měli toto daňové zvýhodnění prodlužovat o pět let za cenu toho, že nás bude stát devět miliard korun. Každý podnikatel, který by řídil firmu jako stát, by to podle Kalouska utnul co nejdříve, čímž poukzuje právě na osobu Andreje Babiše.

Bale abiš tvrdí, že úleva na spotřební dani pro vysokoobsahová biopaliva v roce 2013 pro všechny firmy, které tuto výhodu měly, představovala 1,5 miliardy. Podle Kalouska ale klame. "Především odvodovou povinnost ze spotřební daně nemá zákazník, tedy přepravci, ale distributoři. Jen ti na daňové úlevě skutečně vydělají. Jestliže Andrej Babiš jako výrobce a distributor má více jak padesátiprocentní podíl na trhu s biopalivy, tak z toho logicky získá kolem pěti miliard. Touto částkou všichni přispíváme na jeho soukromý byznys," řekl Právu.

"Všichni velmi dobře věděli a vědí, že program, a tedy podpora, byly naplánovány do července 2015. Nikdo předtím, než přišel Andrej Babiš do vlády, nenavrhl, aby se zákon prodloužil. Zákon si fakticky napsal Babiš sám pro sebe. Tady je přece rozhodující, že se jedná o program, který nemá potenciál se rozvíjet, je to slepá cesta a musí skončit," dodal Kalousek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky