Jsem Zemanův muž a zvládnu vést ČNB, tvrdí Rusnok

Prezident Miloš Zeman dlouhodobě kritizuje kroky České národní banky a netají se tím, že už si do jejího čela vybral svého muže, který zhruba za rok nahradí dosavadního guvernéra Miroslava Singera. Jsem Zemanův muž a jsem připravený být guvernérem, říká Jiří Rusnok.

Jiří Rusnok
reklama

Prezident se nechal pře několika dny slyšet, že už má jasno, kdo vystřídá dosavadního guvernéra v čele České národní banky. Jiří Rusnok, kterého by Zeman rád viděl jako novou hlavu centrální banky, je prozatím členem bankovní rady. „Trochu mě to samozřejmě zaskočilo, ale párkrát jsme o tom v minulosti hovořili. Nečekal jsem ale, že se to rozhodně takhle zveřejnit," přiznal pro Radiožurnál Rusnok, kterého se Zemanem pojí velmi dobré vztahy.

„Jsem Zemanův spojenec. Máme spoustu podobných názorů. Jsem mu blízký, byl jsem koneckonců ministr financí v jeho vládě," říká otevřeně Rusnok, jedním dechem ale dodává, že se s prezidentem vídá asi jen jednou měsíčně na schůzkách poradního týmu. „Pokud si prezident myslí, že mohu tuto pozici zastávat, vezmu ji," uvedl člen bankovní rady. „Myslím si, že to zvládnu, jako jsem v minulosti zvládl jiné výzvy," myslí si Rusnok.

Zeman ale nemůže čekat, že by se s výměnou guvernéra ČNB změnila i politika banky. „Banka funguje solidně a profesionálně, to je třeba zachovat. Dokazuje to mimo jiné řada mezinárodních ocenění," komentoval současné kroky centrální banky Rusnok, podle kterého navíc guvernér nemá takový vliv, jak se může zdát. „Banka je vedena bankovní radou, je to sbor sedmi lidí, který rozhoduje. Vše nestojí jen na guvernérovi," dodal Rusnok.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky