Velká změna v platbě elektřiny. Chalupáři budou platit více kvůli EU

Platby za elektřinu se změní. Nově se budou náklady dělit mezi zákazníky podle toho, jak zatěžují elektrickou síť. Nový způsob se dotkne především chalupářů, ti si totiž za distribuci elektřiny připlatí o desítky procent.

Ilustrační fotografie
reklama

Náklady na distribuci elektřiny se rozdělí podle toho, jak zákazníci zatěžují elektrickou síť, píší dnešní Hospodářské noviny. Schéma nových zákaznických tarifů už připravil Energetický regulační úřad. Nyní tento nový způsob fakturace schvaluje Poslanecká sněmovna.

Dosud se regulovaná složka elektřiny počítala podle toho, kolik jednotlivý zákazník spotřebuje ročně. Evropská unie ale chce, aby se tyto platby na fakturách počítaly z jiného parametru - u domácností od velikosti jističe a u podniků od rezervovaného příkonu v síti.

"Cílem změn je udělat celý systém efektivnějším a motivovat zákazníky k tomu, aby jejich požadavky na síť byly racionální," řekl HN mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Současný model je nastavený na spotřebu, a ne na velikost jističe. Změna tedy bude nevýhodná především pro chalupáře, kteří energii spotřebovávají jen o víkendu. Budou platit více, i když se jejich spotřeba elektřiny ani ceny energií nezvýší. Důvodem změny je snaha připravit celou českou energetiku na chytré sítě a decentralizaci výroby elektřiny.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky