Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici proti Babišovi. Chtějí omezit jeho vliv a moc

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Moc ministra financí, šéfa hnutí ANO a jednoho z nejbohatších Čechů Andreje Babiše je proti chuti mnoha politikům. Zvláště po jeho vystoupení na sněmu ANO se začínají rodit plány na to, jak omezit jeho vliv. A ty nepřichází jen z opozičních řad, ale i z řad Babišova vládního partnera - z ČSSD.

Je vlastníkem gigantického holdingu Agrofert, v němž jsou začleněny i mediální produkty, např. deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, Metro nebo rádio Impuls. A to je právě proti chuti velké části politiků. Ti totiž tvrdí, že právě díky jím vlastněním médiím získává obrovský vliv.

"Jen dost těžko můžeme předstírat vyrovnaný spravedlivý souboj mezi politickými stranami o podporu voličů v situaci, kdy jedna strana má vliv skrz média, která vlastní přímo její předseda," uvedl pro Aktuálně.cz premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Právě jeho strana chce připravit zákony, které by měly moc "oligarchů" jako je Babiš omezit. Nové zákony by totiž měly přesněji definovat střet zájmů, mediální legislativu i zpřísnit pravidla pro financování politických subjektů a kampaní. Právě to totiž navrhují v závěrečné rezoluci sněmu ČSSD, který se koná o víkendu, a na nějž upozornilo Aktuálně.cz.

Ale sociální demokraté nejsou jediní, kterým Babišova moc a vliv vadí. Člen ústavně-právního výboru Sněmovny Martin Plíšek z TOP 09 chce kvůli tomu dokonce změnit ústavu! V jeho návrhu by totiž mělo být ustanovení, které by bránilo ministrům, aby byli společníky nebo ovládajícími osobami v obchodních společnostech, píše Právo.

Babiš se totiž po svém zvolení musel podle zákona o střetu zájmu opustit funkce ve vedení společností. Nicméně vlastníkem Agrofertu stále zůstává a to je trnem v oku velké části politiků. Svůj vliv totiž jako vlastník nijak neztratil. Je však otázkou, jak by to přesně bylo ošetřeno, zda by například politik jen nepřevedl vlastnická práva na manželku a stále by firmu přes ní řídil.

Návrh opozičního poslance Martina Plíška nicméně má podporu i v řadách koaličních stranách hnutí ANO. Například pro tuto změnu ústavy vy zvedl ruku i premiér Bohuslav Sobotka či další lidé z ČSSD. Pro změnu ústavy je ale potřeba 120 hlasů, proto je otázka, kdo všechno by se přidal. Například ODS tento návrh odmítla s tím, že nechce podporovat změnu ústavy jen kvůli jednomu konkrétnímu člověku.

Témata:  politici Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy