Výměna kabelů v Blance bude stát miliardu. Zaplatí to i lidé na Moravě

Tunel Blanka je opravdu úkaz - spíš než dopravní stavbu připomíná černou díru, která sice nepohlcuje světlo, zato v ní beze stopy mizí peníze. A podle všeho se v jejím chřtánu brzy ztratí další balík. Kvůli vadným kabelům.

Tunel Blanka v Praze
reklama

Devadesát pět korun. Tolik každý z 10,5 milionů obyvatel ČR včetně starců a nemluvňat dá ze své kapsy, pokud se vyplní propočty firmy ČKD Praha DIZ. Společnost, která Blanku staví, totiž podle Lidovek.cz odhadla, že výměna poškozených kabelů v tunelu přijde na miliardu korun!

ČKD to napsalo v dopise, který doputoval na pražský magistrát už v listopadu. Společnost navíc tvrdí, že na problémy s nevodotěsnou kabeláží upozornila Prahu sedmadvacetkrát a ani jednou se nedočkala žádné odpovědi.

Je ovšem zarážející, že se dopis z listopadu dostal na veřejnost až teď, jen dva dny předtím, než se vedení hlavního města opět sejde se stavebními firmami, aby společně nalezli způsob, jak nefunkční kabely opravit nebo vyměnit.

Bez nich totiž pochopitelně tunelový komplex, který přijde na minimálně 37 miliard korun, nemůže být otevřen a auta se do něj nedostanou. O tom, jak je situace vyostřená svědčí i ostré výroky pražské primátorky Adriany Krnáčové.

Ta nejprve řekla, že Blanku asi projektoval nějaký debil. Poté, co se firma ČKD Praha DIZ proti slovům ohradila, se Krnáčová "omluvila" tím, že řekla, že debilů bylo víc než jeden.

Ať už ovšem páteční jednání dopdnou jakkoli, smutnou pravdou je, že Blanka vytáhla každému z nás z kapes několik tisíc korun a její otevření je v nedohlednu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky