Nejlepší ministr financí? To neuhádnete

Z jedenácti ministrů financí vlád České republiky zastával, dle názoru největšího počtu domácí populace, nejlépe svoji funkci stávající ministr financí Andrej Babiš. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který postupně bude hodnotit další ministry českých vlád.

OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
reklama

Andreje Babiše považuje z jedenácti ministrů financí českých vlád za nejlepšího 20,1% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Ve prospěch Andreje Babiše, který v čele resortu financí stojí od konce ledna 2014, jednoznačně hovoří skutečnost, že je zároveň předsedou populárního hnutí ANO. Na své straně má tak Andrej Babiš početnou stranu svých voličů, kteří do prozatím nejoblíbenějšího politika domácí politické scény, stále vkládají své naděje na změnu politického prostředí.

Velice zajímavé je však druhé místo, na němž se se ziskem 14,9% hlasů umístil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který zastával funkci šéfa resortu financí ve vládě premiérů Petra Nečase a Mirka Topolánka v letech 2007-2013. I přes svoji kontroverznost a skutečnost, že na rozdíl od Andreje Babiše je Miroslav Kalousek vnímán jako jeden z nejméně oblíbených politiků, dokázal si Miroslav Kalousek vybudovat s odstupem času pozici profesionálního politika a schopného správce státní kasy, a to i u svých kritiků. Miroslav Kalousek je nicméně jeden z nejvýraznějších politických osobností domácí politické scény a také největším a nejhlasitějším kritikem Andreje Babiše.

Rovněž není bez zajímavosti, že druhý nejlépe hodnocený premiér vlád České republiky (průzkum SANEP Hodnocení premiérů) a stávající premiér Bohuslav Sobotka, skončil v hodnocení ministrů financí ČR až na čtvrtém místě za třetím Eduardem Janotou (12,5%). Stávající premiér Bohuslav Sobotka, který stál v čele resortu financí za vlád premiérů Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka v letech 2002-2006, byl nejschopnějším ministrem financí dle názoru 8,2% dotázaných. Z již provedených průzkumů Hodnocení premiérů a ministrů financí vlád ČR se tak ukazuje, že jakkoli si nevedl Bohuslav Sobotka příliš dobře v roli ministra financí, jako premiér si počíná mnohem lépe, což může být i právě díky zkušenostem, které získal během své politické kariéry, a to i na pozici správce státní kasy.

Absolutně nejhůře dopadl bývalý ministr financí vlády Miloše Zemana Ivo Svoboda, který stál v čele resortu financí v letech 1998-99. Ivo Svobodu považuje za nejlepšího správce státní kasy 0,3% dotázaných.

Stávají ministr financí Andrej Babiš je pak vnímán jako schopný ministr, dle názoru v souhrnu 52% dotázaných, což je velice dobrý výsledek. Ten se však může vzhledem ke skutečnosti, že do Andreje Babiše zejména jeho voliči a příznivci vkládají velké naděje a očekávání, velice rychle měnit podle toho, jaké kroky bude, jak v čele resortu financí, tak i jako předseda hnutí ANO, činit. Jak totiž ukazují průzkumy volebních preferencí společnosti SANEP, hnutí ANO v posledních měsících zaznamenává pokles voličského zájmu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky