Je to děsivé, vláda nic nepochopila. Jsme bez peněz a zadlužení, rozčiluje se Okamura

Hnutí Úsvit bojuje proti návrhu vlády o registračních pokladnách. Daně se platit musí, o tom žádná. Proč si nevezmeme příklad ve skutečně nejvyspělejších zemích světa a místo toho se inspirujeme v krachujícím Chorvatsku?, nechápe předseda hnutí Tomio Okamura.

Tomio Okamura
reklama

Vláda se chystá zavedení registračních pokladen po vzoru Chorvatska se zdůvodněním, že je potřeba bojovat proti neplatičům daní. „Ale motivačním nástrojem nemůže být pouze represe, ale hlavně nízké daně a důvěra ve stát, že daně občanů využije skutečně účelně a nerozkrade je. Toto základní pravidlo tato vláda absolutně nepochopila, což je děsivé," zlobí se Okamura, podle kterého lze na jednoduchých případech ukázat jiná možná řešení.

„V bohatém Švýcarsku je v současnosti nejvyšší sazba DPH 8%. A u nás je DPH 21% a přesto je naše země nejen bez peněz, ale navíc ještě zadlužená až po uši. To je pozoruhodné, že? A tato vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL nás jen za letošek zadlužila bez mrknutí oka o dalších 100 miliard korun," tvrdí předseda Úsvitu, podle kterého dobré hospodaření spočívá v jednoduchém principu – účelně hospodařit a nekrást. Vláda by podle něj měla zanechat populistických slibů, které nikam nevedou, a místo krachujícího Chorvatska se inspirovat Švýcarskem.

„Podle dosavadních informací neproběhne na celý extrémně drahý systém veřejná soutěž, což znamená tok veřejných peněz bez řádné kontroly komu, kam a kolik. Celý systém navíc zaměstná minimálně řádově stovky nových úředníků, přičemž živnostníci si budou muset svoji technologickou část sami zaplatit, přestože mnoho z nich si vydělá jen tak tak na živobytí a pracují běžně i o víkendech," říká politik a k dobru přidává také výrok ministra průmyslu o tom, že živnostníci jsou paraziti.

Vláda by podle Okamury měla řešit nezaměstnanost a umožnit nezaměstnaným, aby se mohli co nejsnáze sebezaměstnat jako živnostníci, a ne všem ještě házet klacky pod nohy. „Uvědomme si, že živnostníci jsou pro stát velmi přínosnou skupinou obyvatel, jelikož se o sebe starají sami bez zvýšených sociálních nároků. Často zaměstnávají další lidi a ručí za své drobné podnikání v plné míře vším, co mají. Nemají žádnou placenou dovolenou," upozorňuje poslanec Úsvitu, který je sám živnostník.

„Každý den vidím v praxi tu neuvěřitelnou zbytečnou byrokracii, každoročně se měnící zákony a pravidla, což vinou státu způsobuje zbytečné vícenáklady. Vidím kolegy živnostníky, jak pracují sedm dní v týdnu bez volna a i když jsou jednou za rok pár dní na dovolené, stejně každý den řeší pracovní záležitosti," nechápe Okamura a dodává, že nevidí důvod, proč takovým lidem ještě více komplikovat život.

Témata: dph | okamura, tomio

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky