Jak si žijí úředníci na dopravě? Toto jsou jejich platy a odměny

Platy a odměny úředníků byly až donedávna velké tabu. V poslední době stále více úřadů ale toto tajemství prozrazuje. Teď to udělalo ministerstvo dopravy. Můžete se tak podívat, kolik pobírali nejvyšší úředníci tohoto resortu.

Ministerstvo dopravy České republiky
reklama

Nejštědřejší na své zaměstnance za posledních pět let byli ministři Gustav Slamečka, Vít Bárta a Radek Šmerda, respektive za jejich vládnutí se rozdávaly nejvyšší odměny.

Nejvíce na odměnách se vyplatilo v roce 2010 4,5 milionu korun a i tehdy byla vyplacena nejvyšší odměna, jeden z tehdejších náměstků dostal 390 tisíc korun. V roce 2011 pak ministerstvo vyplatilo na odměnách 3,3 milionu. Vůbec nejméně se vyplácelo v roce 2012, v úhrnu "jen" 324 500 korun.

"Lidé mají mít možnost se podívat, jaké platy a odměny dostávají vedoucí zaměstnanci ministerstva dopravy. Stejně jako úřad vlády nebo některá další ministerstva zveřejňujeme, kolik peněz dostali za svou práci náměstci, vrchní ředitelé a ředitelů odborů. Aby bylo možné porovnat jednotlivá léta, zveřejnili jsme čtyři uplynulé roky, za kterých se vystřídalo sedm ministrů dopravy," uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Přehled platů a odměn vedoucích pracovníků ministerstva dopravy v roce 2014

 V loňském roce bylo na odměnách z rozpočtu ministerstva vyplaceno 1,588 milionu korun, z Operačního programu Doprava, což jsou peníze z Evropských fondů, pak dostali zaměstnanci ministerstva dalších 1,096 milionu korun. 

Platy a odměny na ministerstvu dopravy 2010 - 2014 [pdf]

V pozicích náměstků v roce 2014 působili Karel Dobeš, od února pak na ministerstvo do této funkce nastoupili Milan Feranec a Karel Rudolecký. Tým náměstků pak v dubnu doplnil ještě Ladislav Němec, ten však už na ministerstvu před tím působil v jiné funkci. V týmu náměstků už letos došlo ke změně, 19. ledna byl Dobeš odvolán a 2. února nastoupil jako náměstek na dopravu Tomáš Čoček. 

Celkem za pětileté období, kdy se na ministerstvu dopravy vystřídalo sedm ministrů, dostali zaměstnanci ministerstva na odměnách více než 11 milionů korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky