Daně v restauracích klesnou o šest procent. Zlevní jídlo a pití?

Ministr financí Andrej Babiš chce snížit restauracím daň z přidané hodnoty ze současných 21 na 15 procent. Má jít o kompenzaci za připravovaný systém elektronické evidence tržeb, pomocí kterého by se každá účtenka přes internet registrovala na finančním úřadě.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministr financí Andrej Babiš o snížení daně z přidané hodnoty pro restaurace dříve jen uvažoval. V rámci konference o elektronické evidenci tržeb uvedl, že navrhuje její snížení o šest procent.

Snížení DPH by se tak teoreticky mohlo promítnout i do cen jídel. Ve vybraném denním menu v jedné z pražských restaurací bychom dnes za oběd sečteno podtrženo zaplatili 161 korun. V případě snížení daně by se oběd mohl zlevnit až šest korun. Ale i tak budou výjimky.

Například alkoholu se totiž snížení DPH netýká, i nadále zůstává ve vyšší sazbě. Díky snížení daně by také mohla zmizet obligátní otázka z restaurací rychlého občerstvení, zda si jídlo dáte tam nebo si ho vezmete s sebou. Nyní je to pro fastfoody důležité, protože se pro oba případy účtují jiné daně.

Navrhovaná daňová změna má být kompenzací za náklady spojené s elektronickou evidencí tržeb. Nový elektronický systém tržeb by měl začít fungovat za necelých deset měsíců. Ministr financí Andrej Babiš ale na tomto datu už tak úplně netrvá.

Provoz evidence, která má každoročně přinést podle odhadu ministerstva kolem dvanácti miliard korun do státní kasy, bude ročně stát zhruba 250 milionů korun. Inspiraci na ministerstvu berou z Chorvatska.

Témata: restaurace | daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky