Premiér Nečas: Euro Česku nikdo vnutit nemůže

To, že by si Česká republika měla vyjednat opt out z měny euro, předseda vlády Petr Nečas (ODS) považuje za zástupný problém a nevidí jediný důvod, proč by vláda tuto výjimku měla vyjednávat. Premiér to ve středu uvedl po jednání vlády a reagoval tak na slova prezidenta Václava Klause.

660
reklama

"Považuji to za naprosto zástupný politický problém a z tohoto pohledu nevidím jediný důvod, proč by vláda měla iniciovat něco takového a proč by plýtvala politickou energií na něco, co nedává žádný velký smysl," zdůraznil ministerský předseda.
 
Podle něj neexistuje žádný způsob, jak přimět Českou republiku ke vstupu do eurozóny. "Vstup nebo nevstup do eurozóny je naprosto v našich rukou a naše vláda pod mým vedením jednoznačně řekla, že žádný termín stanovovat nebude," dodal Nečas.
 
Podle něj nezáleží na tom, že ačkoliv Česko v roce 2003 jako součást přístupové smlouvy schválilo závazek vstoupit do eurozóny, tedy do měnové unie. "Ale ta se v posledních měsících změnila v dluhovou a transferovou unii, a to jsme v referendu neschválili," upozornil dále.
 
Premiér Nečas tak zareagoval na úterní výroky prezidenta Václava Klause, který při příležitosti setkání s velvyslanci uvedl, že by si přál zavést pro Českou republiku výjimku z přijetí evropské měny.

Témata: EUR | Nečas, Petr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky