Řecký dluh se dostal mimo kontrolu

Dluh Řecka se dostal mimo kontrolu a vládě se nedaří uklidnit situaci, domnívá se nezávislý parlamentní výbor složený z odborníků. Ve středu o tom informovala agentura Reuters.

660
reklama

„Prudký nárůst zadlužení a vysoký primární deficit prohloubily na maximum dynamiku dluhu, který se vymkl kontrole,“ napsali ve měsíční zprávě experti, které jmenovalo ministerstvo financí.

Nezávislý výbor, který vznikl v roce 2010 na kontrolu rozpočtového mechanismu, představil bezútěšný obrázek řeckých veřejných financí.
 
„Je jasné, že problémem není pouze velikost veřejného dluhu, ale neschopnost konsolidovat současnou fiskální správu. Přestože bylo učiněno obrovské úsilí na srovnání fiskální situace, nepodařilo se dosáhnout primárního nadbytku. Naopak, primární schodek se rozšiřuje,“ dodal výbor. ´
 
Podle expertů by se vláda měla soustředit zejména na boj proti daňovým únikům a snížit primární deficit.

Lídři zemí platících eurem na červencovém mimořádném summitu schválili druhou záchrannou pomoc, díky které Řecko dostane dodatečných 109 miliard eur (zhruba 2,7 bilionu Kč) od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Do pomoci se na dobrovolné bázi zapojí i soukromý sektor.

Témata: řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky