Zdanění stravenek? Poslanci mají plán

Poslanci si sice počátkem roku platově přilepšili, nově ale musí odvádět ze svých náhrad zdravotní pojištění. Chystají proto změnu, která by mohla spočívat i v tom, že by se peníze pojišťovnám odváděly například ze stravenek nebo z takzvaných cesťáků. Upozornil na to server Aktuálně.cz.

Ilustrační fotografie
reklama

Zákonodárci jsou podle serveru vědomi, že by se takovým krokem pravděpodobně snížila popularita Sněmovny. Proto raději hovoří o méně extrémní variantě.

"Nějak se to vyřešit musí. Berte to tak, že jedete někam na služební cestu, napíšete si cesťák a oni vám to zdaní a ještě z toho odvedete pojištění," nesouhlasí s touto možností místopředseda rozpočtového výboru Jaroslav Klaška (KDU-ČSL). 

"Je to věc, která tam dřív nebyla, takže určitě je to k diskusi na klubech, je to na debatě," řekl Aktuálně.cz šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ale s odvodem pojistného z náhrad problém nemá. "Kdysi jsem prosadil, že náhrady byly zdaněny a platilo se z nich sociální i zdravotní. Protože pokud jsou používány pro osobní potřebu, tak je to příjem ze závislé činnosti. Ale jsem s tímto názorem v menšině," řekl serveru.

Ministr financí Andrej Babiš ale do zákona zasahovat nehodlá. "Nebudu," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz, jestli bude chtít, aby povinnost ze zákona zmizela.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky