Nečas: Podpora českého exportu je prioritou

Účinná podpora českého exportu, ekonomická diplomacie a efektivní evropská politika jsou nejnovější hlavní úkoly úředníků na českých ambasádách v zahraničí. V pondělí s nimi diplomaty seznámil premiér Petr Nečas (ODS) při jejich každoročním setkání v pražském Černínském paláci.

660
reklama

Účinná podpora exportu, ekonomická diplomacie a efektivní evropská politika jsou podle Nečase témata, která považuje za klíčové z hlediska reprezentace České republiky v následujícím období. "Mohou k upevnění naší hospodářské situace výrazně napomoci," prohlásil.
 
Česko je podle premiéra příliš závislé na exportu do zemí evropské sedmadvacítky a obtížněji pak odolává poklesům okolních ekonomik. Soustředit by se proto měli diplomaté hlavně na to, aby pomáhali českému průmyslu dostat se na mimoevropské trhy. "V dnešním stále více integrovaném světě je diplomacie a podpora exportu a ekonomické diplomacie aktivním tvůrcem ekonomické prosperity národa," apeloval Nečas.
 
Premiér českým diplomatům v Praze také zopakoval, že k prioritám Česka i vlády v zahraničí se řadí NATO, efektivní Evropská unie, dobré vztahy se zeměmi střední a východní Evropy, integrace států západního Balkánu a podpora lidských práv ve světě.

Témata: export | Nečas, Petr

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky