Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečné výrobky: Pozor na krémy i vlhčené ubrousky pro děti

Nebezpečné výrobky: Pozor na krémy i vlhčené ubrousky pro děti

Foto: Pixmac

Ministerstvo zdravotnictví podle zjištění webu Vitalia za loňský rok označilo 34 nebezpečných kosmetických výrobků, z toho dva byly určeny dětem.

Nebezpečná kosmetika odhalená u nás v minulém roce obsahovala ve výjimečných případech i takové složky jako zakázané ftaláty či olovo. Tedy látky ovlivňující činnost štítné žlázy, ledvin, jater či schopnost reprodukce.

Například vlhčené ubrousky, které jsou určeny i dětem, ve svém složení uvádí látku, která je v kosmetických prostředcích pro děti ve věku do 3 let, které se neoplachují, zakázána, uvádí ministerstvo zdravotnictví. Riziko spočívá v tom, že po použití výrobku zůstanou složky kosmetického přípravku na pokožce dítěte, přičemž IPBC (3-Jodprop-2-yn-1-yl-N-butylkarbamát) může přestupovat do organismu, kde může negativně ovlivňovat činnost štítné žlázy. FOTO

Ministerstvo zdravotnictví za loňský rok označilo třicet čtyři nebezpečných kosmetických výrobků."Nejčastějším důvodem, v 27 případech, byl neznámý původ těchto produktů. Označení výrobce či dovozce je však velmi důležité,“ říká šéfredaktorka Vitalia.cz Lenka Krbcová. "Kosmetické přípravky totiž nejsou před uvedením na trh EU schvalovány, za bezpečné složení kosmetiky ručí právě tzv. odpovědná osoba.“

Riziko například u krémů pro spotřebitele spočívá v tom, že v případě nastalých zdravotních potíží v souvislosti s aplikací kosmetického přípravku nemají toxikologická střediska možnost zjistit informace o složení přípravku a zvolit tak rychlé a náležité lékařské ošetření.

V sadě líčení pro děti v krabici Beauty Make-up Set bylo nalezeno velké množství olova. Zde je riziko poškození celé řady orgánů např. ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva. FOTO

"Mezi nejnebezpečnější kosmetiku posledních let patří výrobek, který byl značen na obalu jako přípravek určený ke změkčování a rozpouštění ztvrdlého ušního mazu, přičemž v lahvičce byl ve skutečnosti obsažen silný přípravek k odstraňování bradavic. Jeho použití mohlo vést až k závažnému poškození orgánů ucha s následnými poruchami sluchu,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Témata:  děti Nebezpečné výrobky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.