V Česku letos vzniklo více evropských firem než v celé EU

Od ledna 2011 v Česku vzniklo 137 evropských společností (SE), ve všech ostatních zemích Evropské unie (EU) dohromady jen 35. V pondělí to sdělila firma Společnosti Online.

reklama

V celé EU sídlí 871 evropských společností, z toho 481 (55 procent) v České republice. Podle průzkumu firmy stojí za vznikem těchto subjektů především možnost dosadit do vedení méně osob, než v případě akciové společnosti. Podnikatelé tak ušetří personální náklady a omezí okruh lidí, kteří mají přístup k citlivým informacím o podnikání.
 
„Z průzkumu provedeného mezi klienty vyplynulo, že pro 54 procent zájemců je hlavním motivem pořízení evropské společnosti možnost obsadit vedení pouze dvěma osobami. U akciové společnosti musejí být ve vedení nejméně čtyři, v praxi nejčastěji šest osob. Najít dostatek lidí, kteří mají absolutní důvěru, považují podnikatelé za značný problém. Méně lidí ve vedení také znamená nižší personální náklady,“ uvedla obchodní ředitelka Společnosti Online Mária Ščamburová.
 
Druhým důvodem v pořadí zájmu byla prestižní právní forma, která byla nejdůležitější pro 25 procent klientů. Třetím důvodem v pořadí byly možnosti daňové optimalizace (12 procent), čtvrtým získání větší anonymity vlastníka (sedm procent) a poslední příčku zaujala možnost přesunout firmu do zahraničí (dvě procenta). Průzkum proběhl mezi 184 klienty firmy, kteří evropskou společnost zakoupili, nebo její nákup zvažují realizovat v letošním roce.
 
Zájem klientů o jednotlivé oblasti podle Ščamburové vykresluje, čemu se chtějí čeští podnikatelé vyhnout. Jak sdělila, podle českého práva musí mít akciová společnost nejméně tříčlennou dozorčí radu, která má povinnost, v rámci kontrolní činnosti, nahlížet do všech dokladů a záznamů o podnikatelské činnosti, včetně účetnictví. Představenstvo, které řídí společnost, musí mít také alespoň tři členy. Pouze v případě jediného akcionáře lze mít jednočlenné představenstvo.

„V představenstvu jsou většinou majitelé společnosti, problémovější je obsazování dozorčích rad. V nich často figurují příbuzní majitelů, protože podnikatelé se obávají vynesení citlivých informací. Loajalita se mnohdy nenosí ani v dozorčích radách a podnikatelé předpokládají, že rodinný příslušník jejich důvěru nezradí,“ upozornila Ščamburová.
 
Jaká dále sdělila, naprostá většina evropských společností vzniká odkupem ready-made firmy. „Založení evropské společnosti je pro většinu podnikatelů příliš složité a nákladné. V praxi jej podstupují jen velcí hráči, kteří mají dostatečné kapacity pro zvládnutí celého procesu. V Česku jde o výjimky,“ vysvětlila Ščamburová.

Příponu SE, má ve svém názvu řada významných společností. Například automobilka Porsche, stavební kolos Strabag, Tchibo nebo poradenská společnost Deloitte. Z českých společností patří mezi nejznámější skupina KKCG, RPG Industries nebo developerská společnost FINEP.
 
Firma Společnosti Online poskytuje servis v oblasti zakládání firem na klíč (tzv. ready-made společností) a jejich následného prodeje. Na trhu působí více než 10 let, za tu dobu prodala více než 5000 ready-made společností. V současnosti provozuje pobočky ve čtyřech městech České republiky a Slovenska.

Vývoj počtu evropských společností ve vybraných zemích EU
Země 10/2009 07/2010 01/2011 08/2011
ČR 180 287 344 481
Německo 109 136 158 171
Slovensko 2 22 28 35
V. Británie 19 23 26 22
EU celkem 431 605 699 871

Zdroj: Společnosti Online

Témata: EU | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky