Nový vir na Facebooku se šíří jako lavina. Za 2 dny nakazil už přes 100 000 účtů

110 tisíc facebookových účtů se nakazilo za pouhé dva dny novým virem. Ten se právě šíří přes Facebook a využívá k tomu seznam kontaktů.

Ilustrační fotografie
reklama

Tenhle vir se přes Facebook šíří jako lavina. Jen za pouhé dva dny podle expertů napadl téměř 110 tisíc účtů. A jak vše funguje? Od facebookového přítele vám přijde odkaz na video. Když na odkaz kliknete, tak se vám objeví hláška, že video nejde spustit.

Abyste si jej mohli spustit, musíte si stáhnout aktuální plugin. Jenže v tom je právě zakódován onen virus. Místo aktualizace flash playeru se vám do počítače stáhne trojský kůň.

O nebezpečném viru informovaly Novinky.cz s odkazem na národní bezpečnostní tým CSIRT. Zpráva o šíření trojského koně přes Facebook se také objevila na webu SecurityAffairs.co.

Podle bezpečnostního experta Mohammada Faghaniho trojský kůň infikoval téměř 110 tisíc účtů jen za dva dny, jestli se to týká i nějakých účtů v Česku, zatím není jasné. Podle Faghaniho nebezpečný malware může sledovat stisky kláves i pohyby myší. Co všechno vám může vir způsobit, experti zkoumají.

Falešný plugin flash playeru stáhne a spustí spolu i několik "aplikací": chromium.exe, wget.exearsiv.exe, arsiv.ex, verclsid.exe.

Abyste zabránili tomu, že se vám do vašeho počítače nikdo nezvaný nabourá, měli byste dát pozor, co za odkazy od svých přátel otevíráte.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky