Magistrát v Brně platí léta za úklid o 340 procent víc, než je v ČR obvyklé

Brněnský magistrát najímá řadu let na úklid svých kanceláří firmu, které platí o 340 procent více, než je v branži úklidových firem obvyklé. Agentuře Mediafax to v pondělí řekl Vojtěch Razima, ředitel obecně prospěšné společnosti Acta non verba, která mapovala ceny úklidových prací ve státní správě.

660
reklama

Situaci na brněnské radnici označila Acta non verba za učebnicový příklad "konfliktu zájmů a plýtvání stamiliony korun při zajišťování veřejné správy". Nyní volá po potrestání viníků.
 
Acta non verba podle Razimy zjistila, kolik stojí úklid u jedenácti veřejných institucí a získala informace o více než 40 budovách v celém Česku. "Porovnali jsme údaje a zjistili, že roční průměrná cena úklidu činí 574 Kč za metr čtvereční, což pro lepší představu odpovídá měsíční ceně 3 650 korun za úklid průměrného bytu o velikosti 76,3 čtverečních metrů," řekl Razima. Dodal, že tato částka je sice za měsíční úklid bytu poměrně vysoká, ale brněnský magistrát uklízí ještě mnohem dráž. "Za úklid jediného metru kanceláře dají na radnici v Brně 1 953 korun ročně, což v přepočtu odpovídá úklidu průměrného bytu za částku 12 400 korun měsíčně," konstatoval Razima.
 
Tomáš Polák ze společnosti Okin Group, která provádí úklid v několika zemích střední a východní Evropy, v této souvislosti agentuře Mediafax řekl, že zakázky na úklid jsou na brněnském magistrátu astronomicky předražené. "Tržní roční průměrná cena úklidu velkých kancelářských prostor se pohybuje mezi 100 až 160 korunami. Velmi záleží na požadované kvalitě a četnostech prováděných prací. Nejnižší akceptovatelná úroveň začíná již na šedesáti až sedmdesáti korunách za metr a rok," řekl Polák. Už průměrná cena 574 korun, kterou napočítala Acta non verba u státní správy, podle něj několikanásobně převyšuje běžné tržní ceny v Česku i Evropě. "Hodnota úklidu v Brně 1 953 korun za metr a rok je přímo astronomická." zdůraznil.
 
Brněnský magistrát provádí úklid na ploše přibližně 15 tisíc čtverečních metrů. Kdyby radnice uklízela za ceny obvyklé jinde ve státní správě, ušetřila by podle Razimy ročně téměř 21 milionů korun. Smlouva, na jejímž základě magistrát zajišťuje úklid, platí od roku 1996. "Pokud by každý rok vyhodil magistrát z okna 21 milionů, pak celkem od té doby prohospodařil více než čtvrt miliardy - přesněji plných 312 milionů korun," řekl Razima. "Kolik by magistrát ušetřil za úklid při cenách běžných v soukromém sektoru, snad ani nemá cenu počítat," dodal ředitel.
 
Náměstka brněnského primátora Olivera Pospíšila (ČSSD) informace Acta non verba zaskočily. Zveřejněná čísla označil za šokující, odmítl je však okamžitě uznat jako zcela ověřené. "Rozhodně se podíváme do minulosti a všechny smlouvy pečlivě prošetříme. Nejsem ale v této chvíli schopen uvedená čísla seriozně komentovat," řekl agentuře Mediafax. Dodal, že pokud radniční audit najde něco, co se podobá spáchání trestného činu, bude vedení magistrátu podle toho jednat.
 
Podle zjištění auditorů se na úklidové práce konalo výběrové řízení v roce 1996, když byla primátorkou Brna tehdejší právnička a poslankyně, dnes soudkyně Ústavního soudu Dagmar Lastovecká (ODS). Magistrát se nyní brání, že vše je již dávno a tak prý všechny doklady úředníci podle zákona skartovali. Vedení radnice pak uzavřelo smlouvu s firmou Alena Weberová. Ta se stala hlavní a největší firmou provádějící úklid v budovách magistrátu. "A magistrát byl patrně velmi spokojen. S paní Weberovou podepsal hned 18 dodatků k původní smlouvě. Většina z nich jen zvyšuje cenu za poskytované služby," konstatoval Razima.
 
Podle Acta non verba je na brněnské radnici v současnosti úklid oproti běžným zvyklostem předražený o 340 procent. Občanští aktivisté za tím vidí především fakt, že manžel majitelky úklidové firmy Aleny Weberové, je referent magistrátu pro správu budov Josef Weber. "To je jasný střet zájmů," konstatoval Razima.
 
Acta non verba podle Razimy svou auditorskou činností přiměla brněnský magistrát k vypsání nového výběrového řízení na úklidové služby. "Výběrové řízení ale organizuje Petr Gabriel, dlouholetý vedoucí odboru správy majetku a šéf Josefa Webera," podotkl šéf auditorů. Podle něj se tím nyní vedení magistrátu snaží zakrýt svoji nečinnost z minulých let. "Během nich jen mlčky přihlíželo zásadnímu konfliktu zájmů svého pořízeného a akceptovalo bezdůvodné obohacování rodiny Weberů na úkor rozpočtu magistrátu," dodal Razima.
 
Nový tendr na úklid vypsal magistrát podle náměstka primátora už na začátku roku. "Nyní jsme ve fázi otevírání obálek a jejich posuzování," řekl Mediafaxu Pospíšil. Připustil, že mezi deset i firmami se do tendru přihlásila i společnost Anny Weberové. "O příbuzenském poměru mezi panem Weberem a firmou, která zajišťuje magistrátu úklid, se dozvídám až od vás," řekl náměstek. "Musíme tedy prověřit, zda je z hlediska zákona o veřejných zakázkách příbuzenský poměr mezi firmou a naším zaměstnancem v pořádku nebo zda je takový vztah základem k vyloučení firmy z tendru," řekl Pospíšil.

"Pánové Weber a Gabriel by měli okamžitě dostat výpověď," kontroval Razima. Magistrát by se podle něj měl "vážně zamyslet nad tím, zda na oba podá jen civilní žalobu o náhradu škody nebo i trestní oznámení".
 
Acta non verba se podle svého šéfa hodlá kauzou dál zabývat. V plánu má i audity u dalších státních institucí. "Nabízí se otázka, proč něco takového neudělá například Nejvyšší kontrolní úřad. Ale to by si asi nejprve musel zamést před vlastním prahem," řekl Razima s narážkou na skutečnost, že letos v srpnu soudy uznaly prezidenta NKÚ Františka Dohnala vinným ze zmaření auditu hospodaření úřadu.

Témata: Brno

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky