Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvrat v Klausově amnestii? Spor má nečekaný výsledek

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Vaclavklaus.cz

Kdo stojí za amnestií, kterou před dvěma roky vyhlásil tehdejší prezident Václav Klaus, se zřejmě nikdy nedozvíme. V archivu prezidentské kanceláře totiž žádné podklady nejsou, píší Lidové noviny.

Dodnes není jasno, kdo stojí za Klausovou amnestií vyhlášenou na konci jeho prezidentského období. Hrad sice označil za „spoluotce" amnestie bývalého hradního právníka Pavla Hasenkopfa, ten kvůli tomu ale podal trestní oznámení pro pomluvu.

"Druhý článek amnestie, tedy onu abolici dlouho neuzavřených kauz, obhajoval především prezidentův tajemník Ladislav Jakl. Jenže na otázku, kdo je jejím autorem a kdo ji inicioval, jednoznačná odpověď chybí," píší LN.

Bývalý redaktor Lidových novin Tomáš Němeček kvůli nevyjasněnému autorství požádal o podklady Kancelář prezidenta republiky s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím. Neuspěl, proto se rozhodl podat žalobu. Předsedkyně soudního senátu Ivanka Havlíková ale před několika týdny žalobu zamítla. Kancelář prezidenta republiky prý totiž žádné písemné podklady nemá.

„Václav Pelikán, ředitel odboru legislativy Kanceláře prezidenta republiky, nechal prověřit veškerou poštu a informační systém, do kterého vchází veškeré dokumenty, ale nic nenašli. Nechal též pátrat v archivu," popsala podle deníku soudkyně. 

Hasenkopf ještě v lednu téhož roku, kdy byla amnestie vyhlášená, připustil, že vypracoval jeden z návrhů. "Podle něj navíc existují dokumenty, které Klausovi vypracoval tehdejší pracovník ministerstva spravedlnosti Zdeněk Koudelka," píší LN s tím, že i tak soud uvěřil tvrzení hradní kanceláře a nehodlal jej dále zkoumat.

Soud navíc nevyhověl ani Němečkově žádosti předvolat svědky. "Je to smutná zpráva pro všechny žadatele a velice dobrá zpráva pro všechny utajovače, protože Městský soud v Praze schválil téměř neprůstřelnou obranu těch úřadů, které nechtějí poskytovat informace, pokud jednoduše prohlásí, že informace vůbec neexistuje," řekl serveru Lidovky.cz žalobce.

Témata:  Václav Klaus amnestie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy