Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystá se další zvýšení minimální mzdy. O kolik?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Minimální mzda se v České republice počátkem roku zvýšila o 700 korun na 9 200 korun měsíčně a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová už chystá další navýšení. Podle serveru idnes.cz by to mohlo být o 500 až 700 korun za měsíc.

Navýšení minimální mzdy je jeden z cílů koaliční smlouvy a vláda loni přistoupila na zvýšení z 8 500 na 9 200 korun měsíčně. Podle Marksové se ale práce musí vyplatit, a proto na letošní rok podle serveru plánuje další navýšení zhruba o stejnou částku jako naposledy.

Další z jejích priorit je také zálohové výživné, které by vyplácel stát v případě, že jeden z rodičů výživné neplatí. To se ale nelíbí ministru financí Andreji Babišovi, který tvrdí, že v první řadě musí fungovat stát a byl by nerad, aby byly peníze zneužity. 

"Plošně si to určitě nemůžeme dovolit. Záměr byl, aby se to týkalo rodin do určité výše příjmů. Takový zákon je potřeba. Je v 17 zemích Evropské unie, nechci připustit, aby tady trpěly děti," cituje server Marksovou.

Témata:  CZK minimální mzda Michaela Marksová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy