Hledáte práci? Víme, v jakých oborech ji seženete nejsnadněji

Statistiky hlásí, že na pracovním trhu je v současné době převis poptávek. Novou práci nejlépe seženou kuchaři, servírky, řidiči nebo prodavačky.

reklama

Jestli jste se s příchodem nového roku rozhodli, že si najdete novou práci, právě teď máte největší příležitost na uplatnění. Největší poptávka je po zaměstnancích v oblasti gastronomie. Zaměstnavatelé hledají hlavně kuchaře, servírky a pizzaře. Velký počet míst je však nabízeno i v logistice, obchodu a dopravě. 

"Práce je i pro prodavačky či řidiče. Ovšem zatímco zaměstnavatelé hledají častěji šoféry kamionů, uchazeči o práci by raději využili svůj řidičský průkaz skupiny B," vysvětluje Petr Langer, odborník ANNONCE na segment práce. 

Co se týče poptávek, Čechy nejvíce lákají pozice v gastronomii, administrativě, obchodu a logistice. Podle aktuálních dat společnosti Annonce má o zaměstnání v těchto oborech zájem 57 % uchazečů o práci. 

"Čechy nejvíce lákají pozice v gastronomii, každá čtvrtá lednová poptávka je právě z této oblasti. V zimních měsících se totiž mnoho sezónních pracovníků snaží najít (novou) práci třeba v rámci novoročního předsevzetí. Poohlížejí se především po dočasném uplatnění jako číšníci či pomocná síla,aby si přivydělali, než začne nová sezóna,“ vysvětluje Langer. 

I přesto, že je na trhu značný převis nabídek, situace na trhu uchazečům o zaměstnání moc nepřeje. Počet nezaměstnaných podle statistik Úřadu práce ČR momentálně dosahuje 7,5 %.

Témata: práce | nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky