Kolik dluží firma firmě v Česku? Průměrně 12.756 korun

Firmy si v roce 2014 dlužily po splatnosti průměrně 12.756 Kč. Vyplývá to ze statistik jedné ze tří největších inkasních agentur v Česku, společnosti B4B Inkasso. Údaj vychází z více než 10 tis. případů v hodnotě do 200 tis. Kč, které inkasní agentura mezi firmami řešila. Oproti roku 2013 průměrný dluh mezi firmami narostl o 2.781 Kč. Nejvíce případů řešili v B4B Inkasso v oblasti odpadů, energetiky a dopravy.

Ilustrační fotografie
reklama

„V poslední době je zřejmý trend, že se o pomoc profesionálů v oblasti inkasa pohledávek zajímají i menší firmy či živnostníci. Těm může i jedna nezaplacená faktura způsobit existenční potíže," přibližuje posun na trhu inkasa pohledávek mezi firmami jednatel společnosti B4B Inkasso Miroslav Rozbroj a dodává, že ze strany společností také roste zájem o komplexní služby: „Firmy stále častěji požadují úplnou správu nezaplacených pohledávek od mimosoudního až po soudní řešení. Zároveň stále častěji požadují inkaso pohledávek v zahraničí."

Průměrný dluh mezi firmami se v posledních pěti letech pohybuje okolo 10 tis. Kč. V B4B Inkasso jej počítají pouze z pohledávek do výše 200 tis. Kč. „Nechceme, aby několik pohledávek v extrémní výši ovlivnilo průměr. Proto jsme si stanovili tuto hranici. Pohledávek do 200 tis. Kč je v naší správě drtivá většina," vysvětluje Miroslav Rozbroj.

U mnoha firem platí, že se nezaplacenými pohledávkami začínají zabývat příliš pozdě. Přitom do 3 měsíců od data splatnosti je největší šance, že věřitel dostane své peníze. Úspěšnost inkasa u pohledávek do 3 měsíců se v B4B Inkasso pohybuje nad 90 %. S každým měsícem stáří toto procento klesá.

Témata: firmy | manažeři | dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky