Babiš se postavil Kalouskovi v otázce důchodů i islámu. Takhle to dopadlo

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš a jeho předchůdce a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se střetli v debatě bulvárního deníku Blesk, kde odpovídali na dotazy čtenářů. Podívejte se, jak to dopadlo.

Andrej Babiš
reklama

Hned první dotaz adresovaný oběma politikům se zabýval bojem proti daňovým únikům, respektive zavedením jedné sazby DPH. V ní se oba dotazovaní paradoxně shodli. "Jedna sazba by byla ideální, v Evropě ji mají jen v Dánsku a činí 25 procent. My chceme perspektivně snížit počet sazeb, ale zavedení třetí sazby bylo striktní podmínkou ČSSD ke vzniku koaliční vlády. Plníme sli, daně jsme nenavýšili, perspektivně chceme DPH snižovat a při zavedení zásadních zákonů k výběru daní, jako je kontrolní hlášení a evidence tržeb, budeme navrhovat u restaurací navrhovat snížení z 21 procent na 15," uvedl Babiš.

I Kalousek souhlasí s jednotnou sazbou DPH. "Třetí sazba skutečně otevírá prostor daňovým únikům. Ideální je jedna sazba. Málo se zdůrazňuje, že naše opatření DPH byla pouze přechodná a že jsme prosadili zákon, který zaváděl jednu sazbu 17,5 procenta. To by znamenalo celkově nižší daňovou zátěž pro všechny občany o zhruba 16 mld. Kč ročně. Tento zákon však vláda zrušila a místo této daňové úlevy raději zvýšila výdaje o desítky miliard a přijímá tisíce nových státních úředníků," tvrdí.

Další z dotazů směřoval k osobě premiéra Bohuslava Sobotky a jeho hodnocení. "Pan Sobotka je profesionální tradiční politik, který se snaží o kompromisy a musí bojovat o přízeň své strany, tudíž má taky omezenou možnost řídit své ministry. Myslím, že na veřejnosti vystupuje dobře, měl by přitvrdit při řízení svých ministrů," zhodnotil Babiš.

"Ať ho hodnotí jeho voliči, já jsem ho nevolil. Jeho silnou stránkou je určitě schopnost dosáhnout dohody, jeho slabou stránkou je velmi limitovaná statečnost," prohlásil Kalousek.

Islamizace v Česku? Jen populistické výkřiky

Další rozlícení čtenáři se obou politiků dotazovali na názor na islamizaci v České republice. Zatímco podle Babiše je imigrace velký problém. Kalousek se domnívá, že se jedná o populistické výkřiky. "Prosím, abychom nepropadali populistickým výkřikům a nezačali stavět nepřekročitelné hráze mezi národy a kulturami. To je přesně to, o co teroristům jde. Určitě bude nutné zvýšit aktivitu zpravodajských služeb v této oblasti," uvedl Kalousek.

"Kdokoli veřejně obhajuje násilí, páchá zlo. Radikální projevy islámu jsem v České republice zatím nezaznamenal. Nicméně znovu opakuji, že pokládám za nutné zvýšenou aktivitu zpravodajských služeb v této oblasti.," dodal.

"Zásadně nesouhlasím s nějakými kvótami, jak je navrhuje Německo, podle mého názoru si musí každý stát řešit svoji imigrační politiku sám, má to historické souvislosti, nesouhlasím s tím, aby se to v EU řešilo jednotně. U nás islamizace nehrozí, jsme v úplně jiné situaci než Francie, která historicky měla spojitost hlavně s muslimy ze severní Afriky," reagoval Babiš.

"Nevím o tom, že by v Česku byli radikální islamisté, komunita muslimů v Čechách není velká a nejsou s nimi problémy. Předpokládám, že ministerstvo vnitra a naše bezpečnostní slžby situaci monitorují a intenzivně spolupracují s dalšími státy EU," dodal ministr financí.

Populistická vláda nemůže jinak, tvrdí Kalousek

Další naštvaný čtenář se na politiky obořil s dotazem: "Proč vláda podporuje populismus?" Podle Kalouska nemá na výběr: "Pokud se Vám zdá, že vláda podporuje populismus, pak pochopte, prosím, že nemůže jinak, neboť je to vláda populistická. O DPH jsem se již vyjádřil, elektronická evidence tržeb podle mého názoru kromě větších povinností pro prodejce i zákazníky žádný efekt nepřinese."

"My jsme koaliční vláda, abychom vznikli, museli jsme dělat kompromisy, naše hnutí muselo akceptovat třetí sazbu DPH, zrušení většiny poplatků u lékaře, i když se nám to nelíbilo. Živnostníky určitě nezatěžujeme, zastropovali jsme paušály, aby nebyly zneužívány, chceme tedy, aby všichni podnikali za stejných podmínek, to znamená tak, aby ti, kteří neplatí daně, nebyli zvýhodněni oproti těm, kteří je platí," reagoval Babiš.

Politici čelili i zajímavému dotazu, jestli by jim to spolu fungovalo v jedné politické straně. I zde se oba shodli. "Myslím, že by nám to neklapalo, pan Kalousek je v politice 25 let, skvěle mluví, umí krásně a demagogicky mluvit a lhát, ale nic konkrétního pozitivního z jeho aktivity si nepamatuji. Já jsem se do politiky dostal právě proto, že tradiční politické polistopadové strany selhaly. Oba jsme dominantní typy, i když já se orientuji na konkrétní projekty a výkon a neumím svoji práci tak dobře prodat do médií," řekl Babiš.

"Neklapalo. TOP 09 je demokratická strana a čelí autokratickým tendencím a oligarchům východního typu, což je přesně to, co představuje pan ministr Babiš a jeho hnutí," dodal Kalousek.

Důchody a Mynář

Přišlo i několik dotazů na osobní hradního kancléře Vratislava Mynáře, který zakoupil za 5,5 milionů vilu od advokáta Romana Janouška Víta Širokého. "Je to určitě hodně podezřelé. Z hlediska svobody veřejné diskuse je mi však mnohem podezřelejší, že média se intenzivně věnují podezřelým cca 5 milionům u nemovitosti hradního kancléře a nechává je zcela chladnými padesátimilionová dotace z veřejných prostředků do Čapího hnízda ministra financí Babiše. To, že se neměří stejným metrem, pokládám za mnohem větší riziko, než to, o čem se teď píše," tvrdí Kalousek. Dodal, že pokud by byl v pozici prezidenta Miloše Zemana, nikdy by si pana Mynáře nevybral za spolupracovníka. 

"Pokud bych byl v pozici pana prezidenta, tak bych dal panu Mynářovi týden na to, aby mi prokázal, že ke svému majetku došel poctivě. Pokud by to neprokázal, tak bych se ho zbavil," reagoval Babiš.

Další tazatel se tázal na úředníky, mezi nimiž je "mnoho pracujících důchodců, kteří dostávají v podstatě od státu platy dva (tedy měsíčně 40 - 50 000 Kč) a ještě zabírají místa mladým, kteří po vystudování nemohou najít práci a pobírají podporu." Babiš v reakci uvedl, že problematikou důchodů se bude zabývat.

"Problematikou důchodů se budeme zabývat, máme více podnětů, například lidi kritizují procentuální navyšování, namísto navyšování absolutní částkou. Nemyslím si, že by pracující důchodci blokovali místa pro mladé, celkově je potřeba analyzovat strukturu nezaměstnaných, jako i fakt, že ve stavebních firmách, restauracích, maloobchodu a hotelích pracuje velké množství cizinců, je to dáno i celkovou atmosférou, všichni rodiče vidí své děti jako vysokoškoláky, zájem o učňovské obory není až tak velký, takže jsme v situaci, kdy svářeč nebo truhlář je "úzký profil"," uvedl ministr financí.

"Dovolím si nesouhlasit s tím, co oba dva chceme. Stav veřejných rozpočtů se mezi lety 2009 až 2013 každoročně zlepšoval, v roce 2014 došlo ke zhoršení a další zhoršení je naplánováno na rok 2015 (zpráva ministerstva financí k návrhu zákona o státním rozpočtu). Nemyslím si, že na trhu práce by měl být někdo zvýhodněn jenom z toho důvodu, že dosáhl důchodového věku. Uznávám ale, že je mnoho demokratických států, kdy u státních zaměstnanců je povinný odchod do důchodu zákonem stanovený," reagoval Kalousek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky