Brňan s pražskou značkou na autě? Už teď je to realita

Řidič z Brna s pražskou registrační značkou, naopak řidič z Prahy s brněnskou. To už několik dní není žádná fikce. Platí totiž novela zákona, podle které se registrační značka na autě nezmění, ani když vůz koupí majitel z jiného kraje.

SPZ, ilustrační fotografie
reklama

Doteď přitom dostal při přeregistraci z kraje do kraje okamžitě také novou domovskou značku.

S jako Středočech, A jako Pražan, L jako Liberečan, C jako Jihočech. Až do konce loňského roku jste podle registrační značky okamžitě poznali, odkud řidič, jedoucí před vámi, je. S prvním lednem ale tento léta zažitý systém dostal smrtelnou ránu. 

Zkrátka značku dostane auto při první registraci a ponese si ji až na šrotiště. Od cesty na úřad vás ale nový systém stejně neosvobodí - auto tak či tak budete muset přeregistrovat. Novou značku vám ale nedají - nepomohou ani prosby, ani spílání. Stát chce ušetřit za neustálé vydávání nových a nových značek.

"Zároveň pokud nějaká společnost bude chtít změnit svoje sídlo, tak i v tomto případě jim zůstanou původní registrační značky. Takže pro ně to bude také ušetření finančních prostředků a administrativy," obhajuje novinku mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Jenže jen málokomu z námi oslovených řidičů se chce jezdit třeba s pražskou značkou. "Lidi jsou na pražské značky alergičtí. Protože když jsem Brňák, tak bych měl mít brněnskó značku. Pražáci a Brňáci se nikdy neměli rádi," odpovídají šoféři v anketě.

Svázání jediného auta s jedinou registrační značkou mělo být předskokanem pro vydávání takzvaných značek na přání. Nové vedení ministerstva dopravy ale uvažuje o tom, že tento projekt vůbec nezavede.

Témata: auta | doprava | SPZ

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky