Sobotka se pochlubil, co vše v roce 2014 prosadil. To si přečtěte

Premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se vrátil do roku 2014 a zavzpomínal na to, co vše se jeho straně během uplynulého roku povedlo. Pochvaluje si například státní rozpočet, ale i navýšení důchodů.

Bohuslav Sobotka
reklama

"Po dlouhých sedmi letech v opozici se ČSSD po té, kdy zvítězila ve volbách do Poslanecké sněmovny, podařilo na začátku roku 2014 znovu převzít vládní odpovědnost jako nejsilnější politická straně v rámci nové české koaliční vlády," připomíná na webu strany Sobotka a vybírá to nejpodstatnější, co se sociální demokracii podařilo v roce 2014 prosadit.

Zásadní je podle něj zejména včasné schválení státního rozpočtu na r. 2015, který plně odráží priority koaliční vlády a zajistí jejich plnění, ale zároveň deficit veřejných rozpočtů v příštím roce nepřekročí hranici 2,3% HDP. "Saldo státního rozpočtu 2015 je plánováno ve výši 100 mld. Kč, což představuje pokles o 12 mld. Kč ve srovnání se schváleným rozpočtem na rok 2014. Rozpočet staví na podpoře investic, zvýšení výdajů na dopravní infrastrukturu a stabilizaci fungování hlavních veřejných služeb, jako je školství, zdravotnictví, bezpečnost či sociální služby," píše premiér.

Rostou platy i důchody

Pochvaluje si také 3,5% meziročnímu růst objemu prostředků na platy v organizačních složkách státu a příspěvkových organizacích. "Od 1. 1. 2015 se také o 5% zvyšují tarifní platy lékařů, sester a ostatních pracovníků ve zdravotnictví. Včetně listopadového zvýšení platů vláda zajistila policistům, hasičům a dalším příslušníkům ozbrojených sborů návrat 5% jejich tarifního platu. Od ledna se také o více než 6% zvyšují tarifní platy zaměstnanců v sociálních službách," dodává.

Od 1. ledna se také zvyšují starobní penze, v průměru o 200 korun, a Sobotka si chválí návrat valorizace do stavu, v jakém byla do roku 2012. Schválen byl i návrh zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, a novela zavádí od 1. 1. 2015 tzv. druhou sníženou sazbu daně z přidané hodnoty. "ČSSD tak splnila další důležitý předvolební závazek, když prosadila po řadě let první snížení DPH na sociálně citlivé položky," dodává Sobotka.

Vyšší slevy na dítě i minimální mzda

Pochlubil se i návrhem zákona, který upravuje porodné tak, aby nárok na tuto dávku vznikl širšímu okruhu rodin s dětmi, a aby těmto rodinám mohlo být vyplaceno porodné též z titulu narození v pořadí druhého dítěte, a to ve výši 10.000 Kč. Zvyšuje se nově i daňová podpora pracujících rodin s dětmi a od ledna 2015 se zvyšují daňové slevy na dítě. 

Vláda také schválila návrh nařízení vlády předložený ministryní práce a sociálních věcí, kterým se od 1. 1. 2015 zvýší minimální měsíční mzda ze současných 8 500 Kč na 9 200 Kč a minimální hodinová mzda z 50,60 Kč na 55 Kč. PRemiér rovněž připomíná, že od 1. 1. 2015 se ruší poplatek za návštěvu lékaře a poplatek za recept (obojí ve výši 30 korun). 

Sobotka si také pochvaluje nové investice, program, který bude poskytovat podporu obcím a městům, které chtějí rozšířit kapacitu školek a škol, novelu, která sníží platby za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu a zavádí výjimky z plateb odvodů pro dopravní či průmyslové stavby v průmyslových zónách, snížení limitu pro platby v hotovosti z dosavadních 350 na 270 tisíc korun nebo Akční plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti ČR.

"V plnění volebního programu ČSSD budeme v rámci koaliční vlády pokračovat i v roce 2015. Jedním z prvních zákonů, který v tomto roce předložíme, bude zákon o prokazování původu majetku, o jehož přijetí ČSSD dlouhodobě usiluje, ale chystáme rovněž zákon o sociálním bydlení, o obecném referendu, neziskových nemocnicích či zálohovém výživném," uzavřel Sobotka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky