Poslanec má špatnou zprávu pro chudé. Bude hůř?

Poslanec hnutí Úsvit Radim Fiala se dnes ve Sněmovně pozastavil nad státním rozpočtem na rok 2015. Domnívá se, celý návrh vypadá tak, že poslanci chtějí blahobyt pro bohaté a ještě větší chudobou pro chudé.

Ilustrační fotografie
reklama

Státní rozpočet navrhovaný vládou pro rok 2015 počítá s 2,5% hospodářským růstem, to je ale podle Fialy krajně optimistické číslo. "Ve skutečnosti budeme rádi, bude-li hospodářský růst dosahovat 2%. Odhadovat větší růst v kontextu nejistoty v evropském hospodářství a nebývalé nestability ve světě – to je optimismus hraničící s pošetilosti," uvedl ve Sněmovně.

Dodal, že odhad nezaměstnanosti v roce 2015 na úrovní 6,1% je zjevně viděn optikou stejných růžových brýlí jako zmíněný odhad růstu HDP. "Paradoxně se přitom předpokládá zvýšení podpory v nezaměstnanosti o 300 milionů korun. Vyvstává z toho logická otázka: proč v příštím roce očekáváte větší útraty na podporu nezaměstnaných, když těchto nezaměstnaných má být o 1 až 2 procenta méně, než letos?" ptá se poslanec.

Celý návrh rozpočtu je podle něj plný zvláštností. "Nadhodnocené příjmy kryjí vyšší výdaje téměř na vše, kromě budoucnosti. Mám tím na mysli to, že rozpočet Ministerstva dopravy se propadá o celých 8,3 miliard korun a tedy zde vyvstává otázka, kterou vládě dnes pokládají již i odbory: kde jsou investice, kde je nárůst prostředků, které zajistí naše budoucí příjmy?" táže se.

Z Evropské unie se podle něj nárůst těchto prostředků očekávat nedá. "Odtud podle odhadu vlády dostaneme v příštím roce o 14 miliard méně než letos. Přitom nečerpání finančních prostředků z Evropské unie bude bohužel dál zhoršovat situaci v regionech, které jsou již dnes ohroženy úpadkem či stagnaci. Dlouhodobý rozdíl mezi Prahou a většinou ostatních regionů země se tak bude i nadále prohlubovat," dodal.

"Celkově tento návrh rozpočtu tak trochu vypadá tak, jako bychom zde počítali s hospodářským blahobytem pro bohaté a ještě větší chudobou pro chudé. A to vše na dluh, který budeme muset všichni v budoucnu společně splácet," uzavřel Fiala.

Témata: CZK | státní rozpočet

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky