Babiš ostře: Takové pokrytectví jsem nezažil, neflákám se. Proč nebyl u hlasování o platech?

Politolog Stanislav Balík se v pátečních Lidových novinách rozepsal o tom, jak debata o platech ústavních činitelů, která několik týdnů hýbe poslanci napříč všemi stranami, směšná. Na jeho slova navázal v deníku ministr financí Andrej Babiš a několik věcí uvedl na pravou míru.

Andrej Babiš
reklama

Babiš přiznává, že v porovnání s tím, jaké má země problémy, je debata o platech ústavních činitelů skutečně směšná. Podobně směšné podle něj je, když se do debaty přidávají lidé s různými názory, aby ji ještě víc rozdmýchali. Oddechl si ale a dodal, že naštěstí už je to za námi.

Následně Balíkovi vzkázal, že pokud si stěžuje, že se platy neschválily rychle, měl by se obrátit na vedení ČSSD. "Ministryně Marksová věděla o hrozbě skokového navýšení platů od ledna, kdy nastoupila do úřadu. Její novela doputovala do sněmovny v červenci, jenže to už bylo moc blízko komunálním volbám, takže se raději nedělo nic," tvrdí Babiš.

Dodal, že to byla opět ČSSD, která hodila do původní dohody všech sněmovních stran vidle, a premiér podle něj začal populistickou soutěž o nejnižší návrh na zvýšení platů. "Obecně jsem takové pokrytectví a přetvařování před médii a veřejností, jaké předváděli politici během debaty o svých platech, ještě nezažil," udeřil Babiš.

Na dotazy novinářů ministr řekl, že by si poslanci platy rádi zvýšili, ale že se to bojí říct před veřejností. Během další "trapné diskuse" o platech Babiš s nadsázkou navrhnul, aby poslanci dělali zadarmo, a se stejnou nadsázkou řekl, že by poslancům měla platy schvalovat vláda. Celou debatu totiž on sám považuje za směšnou a poté se už k platům nechtěl vyjadřovat vůbec, protože k tomuto tématu prý žádná seriózní diskuse neexistuje.

"V pátek před hlasováním jsem měl připravenu analýzu, jak se platy poslancům schvalují v Británii, Irsku, Finsku či Švédsku. Mzdy zákonodárců tam schvalují nezávislé úřady nebo komise, nikoli sami poslanci. Nakonec se sněmovna velice rychle rozhodla pro návrh ČSSD a bylo po celé „směšné" diskusi," svěřil se novinám Babiš.

Hlasování se ale neúčastnil a přiznal proč. "Má nepřítomnost je vždy omluvena, jako ministr mám totiž podstatně širší pracovní náplň než poslanci a opravdu nemám pocit, že bych se flákal. Nevím, jestli se dá práce ministra měřit jeho přítomností na hlasování sněmovny. Já každopádně místo směšných diskusí o platech raději něco konkrétního dělám," uzavřel Babiš.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky