Klaus: Ekonomická krize skrývá daleko vážnější problémy

Dluhová krize je jen vrcholem ledovce hlubších problémů, ve kterých se zmítá euroamerická civilizace, která je zpovykovaná, řekl prezident Václav Klaus v sobotním rozhovoru pro deník Právo.

reklama

Tato společnost podle Klause zapomněla na některé základní kameny jakékoliv fungující racionální společnosti a opájí se svým blahobytem.

"Když se říká, že dnešní textilní dělnice má více šatů a lepší šaty než měla královna před sto lety, je to sice bonmot, ale něco na tom je. Opita svými úspěchy tato společnost zapomněla, že na něčem byly založeny a ve své permisivnosti a krátkozrakosti vesele likviduje jeden z těchto stavebních kamínků za druhým a pak se diví, že to přestává fungovat," uvedl Klaus.
 
Za největší problém pak prezident považuje to, že evropské země i Amerika přestávají důvěřovat trhu a vrací se k zásahům státu jako rozumnějšímu systému. Svět se tak podle Klause v ekonomickém slova smyslu vrací do doby, která se více a více podobá tomu, proti čemu Česko v minulém režimu bojovalo.
 
"Tento typ krize je samozřejmě spojen s lidskou nafoukaností moderního člověka, který si myslí, že se všechno smí a vůbec nejde o to, kolik vyrobím, ale kolik mohu konzumovat. Společnost je taková zpovykovaná. Lidé mají pocit, že musí mít permanentně zapnutý air condition, a jenom přehazují znaménka z chlazení na topení, zatímco člověk, homo sapiens, drtivou většinu své existence žil bez tohoto vynálezu," uvedl Klaus.
 
Dodal, že Evropa by si měla brát příklad ze zemí, jako jsou Indie, Brazílie, Rusko nebo Čína. V těchto ekonomikách podle Klause lidé ještě stále vědí, že jejich životní styl a životní úroveň závisí na jejich výkonu, což je přesně to, co euroamerická civilizace téměř zapomněla.
 
V politické rovině se podle Klause krize projevuje tím, že se přijímají nové nebezpečné ideologie, které nás velmi vzdalují tomu základnímu, což je lidská svoboda a elementární prvky demokracie. "To, že jsme v postdemokratické společnosti, si uvědomuje stále více a více lidí. Jejím klasickým znakem je to, že se sejdou paní Merkelová s panem Sarkozym a najednou se rozhodnou, že v Evropě se stane to a to," míní prezident.
Společnost tak opouští primární prvek parlamentní demokracie - stát. Ten je nahrazován "vládou skupinky moudrých buď v Bruselu, nebo někde v New Yorku."
 
Klaus rovněž v rozhovoru nepřímo zkritizoval premiéra Petra Nečase (ODS) za jeho vyjádření k výročí invaze roku 1968. Nečas uvedl, že v současné době není hrozbou takový vpád, ale radikalismus a terorismus. "Dnešní módní tvrzení, že hlavní hrozbou je terorismus a Al-Káida a Taliban, to je pozice amerických neokonzervativců. To byl měl hájit pan ministr Vondra, ten je určitě jejich členem. Ale že tam sklouzl pan premiér Nečas..," řekl prezident.
 
Nečase vidí jako nejautentičtější postavu ODS a myslí si, že jako dominantní představitel pravice má jako největší problém vidět "levici, pana Sobotku a jisté levicové myšlenky". V této souvislosti také Klaus řekl, že nechápe vymezení se Nečase proti Ladislavu Bátorovi.

Prezident také zmínil, že současná vláda udělala chybu, když vyznamenala bratry Mašíny. "Ponechme Mašíny, jací jsou. Ponechme Mašínům styl života, který si zvolili. Ale není sebemenší důvod, abychom je vyznamenávali," sdělil Klaus.

Témata: klaus, václav | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky