Dusno u Jílkové kvůli nelidským podmínkám. Prodavači se pohádali s politiky

V Poslanecké sněmovně leží návrh zákona, podle kterého by velké obchody měly mít povinně několik dní v roce zavřeno. Týkalo by se to státních svátků a dnů klidu. Tento krok je nespravedlivý a může zvýšit nezaměstnanost, varují obchodníci. Jde jen o několik hodin ročně, prodavači nejsou nevolníci, bránili se v pořadu Máte slovo odboráři.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle některých jsou lidé zvyklí na určitý komfort. „I v jiných sektorech se pracuje o víkendech, svátcích i v noci," říká Lukáš Zelený z poradny dTest. „Jenže většina prodavačů jsou ženy, často samoživitelky. Mají přece právo být se svými dětmi a to nejde, když se na Štědrý den vrátí z práce odpoledne a jsou tak unavené, že usnou pod stromkem," oponuje prodavačka Jana Okrajková, která zdůrazňuje, že jde jen o sedm dní v roce.

Tyto dny byly podle Aleny Gajdůškové z ČSSD vybírány tak, aby byly akceptovatelné ve sněmovně. „Jde o dny spojené s historickou tradicí nebo s vytvářením identity národa," popisovala spolupředkladatelka zákona. Odbory přitom chtěly, aby byly obchody zavřené dvanáct dní v roce. Podle místopředsedy ODS jde ale o nespravedlnost vůči jiným pracovníkům a živnostníkům, na které se zákon vztahovat nebude. „Zaměstnanci navíc ve svátky mají stoprocentní příplatky," upozorňoval Martin Kupka.

Jeden z diváků ale důrazně nesouhlasil. „U nás ve svátky mohli pracovat jen brigádníci, protože příplatky nedostávají," popisoval zkušenosti o obcházení pravidel člověk z hlediště. „Jenže to je porušení zákona a s tím tento nový zákon vůbec nic neudělá," varoval diváka místopředseda ODS.

Zástupce odborů navíc tvrdí, že prodavači často pracují v nelidských podmínkách a je na ně kladen silný tlak. „Třikrát denně mají kontrolní nákupy, řeknou jim, že pracují pomalu. Nedodržují pitný režim, aby nemuseli na záchod," popisoval poradce Odborového svazu pracovníků obchodu Jiří Šafář. „Ale to je právě práce odborů, aby se to nestávalo. To nevyřešíme tím, že obchody o svátcích zavřeme," myslí si předseda Asociace nákupních center Jan Kubíček.

Podle něj návrh diskriminuje velké obchodníky, zavřeno by totiž musely mít jen obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních. „V obchodě pracuje 360 tisíc lidí. Těch sedm dní v roce jsou asi dvě procenta otevírací doby. Pokud se o tyto dvě procenta sníží i počet zaměstnanců, aby řetězce snížily ztráty, hned budeme mít 3600 nezaměstnaných," varuje před zvyšováním nezaměstnanosti Kubíček.

Ani to ale odpůrce zákona neuchlácholilo. „Když si představíte obchodní centrum, je tam pár velkých obchodů, kam chodí hodně lidí, protože je tam velký výběr. A pak je tam spousta malých obchůdků, které těží z toho, že tam lidí příjdou. Když velké obchody zavřou a malé ne, nikdo nepřijde a ve výsledku prodělají všichni," obává se zástupce obchodníku Kubíček, podle kterého právě ve svátky nakupuje nejvíce lidí. „Do obchodů během těch sedmi svátečních dní zavítají miliony lidí a tržby jsou miliardové. Když klesnou tržby, obchody budou muset snížit náklady. A bude klesat počet zaměstnanců," jednoduše počítal Kubíček.

V tom se ale obchodníci neshodnou s odbory ani s Alenou Gajdůškovou. „Všichni mají právo na volno. Prodavači přece nejsou nevolníci. Lidé si nakoupí jiný den. Není to tak, že by obchody o peníze přišly. I zdravotníci mají omezený provoz, stejně tak i řidiči nebo hasiči," nechápe povyk kolem zákona místopředsedkyně ČSSD, podle které velké obchody ve většině případů vlastní nadnárodní řetězce, zatímco menší české obchody mohou mít otevřeno. Lidé by podle ní měli svátky trávit jinak než nakupováním.

Návrh, který předložili loni senátoři ČSSD, počítá s povinným zavřením obchodů 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den pak povoluje provoz pouze do 12 hodin.

Témata: obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky