Skvělé řízení a přebytkové hospodaření? Nesmysl, rozjel se Babiš. A promluvil o miliardách

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek v nedávných Otázkách Václava Moravce uvedl, že že jeho pojišťovna po dlouhodobých miliardových propadech letos skončí v přebytku 250 milionů korun. Na tuto informaci se zaměřil ministr financí Andrej Babiš a Kabátek to od něj pěkně schytal.

reklama

K tomuto "A" podle Babiše zapomněl ředitel VZP dodat velice podstatné "B". "Tedy že si Všeobecná zdravotní pojišťovna vytvořila z veřejných prostředků polštář celkem za 5,3 miliardy. Stačilo trochu pohrozit kolapsem zdravotnictví a předchozí vláda tyto prostředky ráda uvolnila," tvrdí ministr.

Domnívá se, že pokud někdo pana ředitele Kabátka chválí, že dostal pojišťovnu do černých čísel, měl by znát celou pravdu. "Někteří z nás si ještě pamatují, jak na podzim roku 2013 ředitel VZP, ale i ministerstvo zdravotnictví opakovaně v médiích upozorňovali, že řada nemocnic je kvůli opožděným platbám až na hranici likvidace. Schodek VZP měl podle jejich tvrzení činit (záporných) 2,5 miliardy, později pak už dokonce 5,5 miliardy. Nakonec byla pojišťovna necelou miliardu v mínusu, ale to se zjistilo až s nástupem nové vlády," upozorňuje na svém blogu Babiš.

"Pan Kabátek nejdříve požadoval na tehdejším ministru financí návratnou finanční výpomoc ve výši 2,5 miliardy. Nakonec od něj získal bezúročnou půjčku ve výši 1,7 miliardy. Dopisem z 2. prosince 2013 pak ředitel Kabátek požádal o takzvanou předsunutou platbu ve výši 4,8 miliardy, přičemž na VZP mělo z této částky jít 2,95 miliardy. Tuto platbu měla úřednická vláda na základě Kabátkova požadavku schválit do 10. ledna 2014, opět tedy tak, aby jeho žádost neřešila vláda nová," píše dále Babiš.

Koncem roku 2013 VZP vykázala zůstatky na bankovních účtech ve výši 0,46 miliardy, jak ale ministr upozorňuje, už k 31. lednu 2014 měla na účtech 5,3 miliardy. "Během posledních tří měsíců loňského roku tedy stát do VZP nalil postupně 1,7 miliardy ve formě půjčky a 2,95 miliardy jako předsunutou platbu. K tomu se v listopadu a prosinci zvýšily platby na pojištěnce celkem o 800 milionů, pro VZP konkrétně o 530 milionů," píše ministr financí.

O žádné přebytkové hospodaření VZP a skvělé řízení pojišťovny panem Kabátkem podle Babiše tedy nejde. "Jde spíš o hru s čísly. Pan Kabátek predikoval loňskou ztrátu pojišťovny na 5,5 miliardy, ve skutečnosti pojišťovna skončila ve ztrátě 1,414 miliardy a 0,46 miliardy zbylo na jejích účtech. Jenže úřednická vláda svými platbami v podstatě sanovala skoro celou Kabátkem předpokládanou ztrátu," dodává.

"To, že se nyní pan Kabátek chlubí, že pojišťovnu dostal do černých čísel, je přinejmenším pokrytecké. Do černých čísel ji nedostal on, ale daňoví poplatníci, kteří už si zvykli, že se největší pojišťovna v zemi musí každoročně sanovat z veřejných prostředků," uzavřel Babiš.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky