Padla rekordní pokuta. U pumpy míchali benzin s naftou

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila pražské benzince Dopravajanoušek,.s. r.o., pokutu ve výši 1,5 milionu korun, vyplývá z rozhodnutí, které nabylo právní moci 10. srpna. Společnost, která prodávala nekvalitní benzin, musí pokutu uhradit do třiceti dnů, tedy do 10. září letošního roku.

660
reklama

Společnost pochybila již v minulosti několikrát. Tato pokuta byla benzince uložena kvůli prodeji bezolovnatého automobilového benzinu Super BA-95, který nesplňoval požadovanou jakost a složení.

Problém zaznamenali inspektoři také u pohonné nafty, která měla nižší hodnotu vzplanutí, a to o více než 30 °C. Inspektoři zjistili hodnotu vzplanutí nižší než 20 °C, minimum je však 53 °C.
 
Analýzou vzorku odebraného bezolovnatého automobilového benzinu inspektoři zjistili odchylky čtyř ukazatelů jakosti. Prodávaná pohonná hmota nevyhověla v parametrech destilační zkoušky, obsahu etanolu a obsahu kyslíku. Odchylky označili inspektoři za hrubé. Používání takového benzinu, zejména dlouhodobé, může poškodit nejen motor vozidla, ale i životní prostředí.

Výrazně vyšší obsah etanolu, který může být způsoben pouze výrobní chybou, nebo úmyslnou manipulací s palivem, zvyšuje současně obsah kyslíku. Etanol má tak nižší energetickou hodnotu a spotřebitel je při nákupu takového benzinu ošizen.

Stejně tak i hodnota bodu vzplanutí motorové nafty menší než 20 °C představuje hrubou odchylku od stanoveného minima. Hypoteticky zvyšuje riziko vzniku požáru. Přítomnost benzinových frakcí navíc snižuje viskozitu motorové nafty. Společně se sníženou mazivostí paliva lze předpokládat, že představuje nebezpečí mechanického poškození dílů palivové soustavy.

Čerpací stanice pohonných hmot Dopravajanoušek, s. r. o., se nacházejí v Praze-Bubny, v pražských Holešovicích a na Praze 5.

Prodej nevyhovujících pohonných hmot byl na čerpací stanici zjištěn za méně než půl roku již potřetí.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky