Spoluzakladatel ODS o finančních skupinách a oligarchii

Bývalý mluvčí Občanského fóra a spoluzakladatel ODS Petr Havlík si myslí, že Česká republika je definitivně v područí oligarchie. V příspěvku na svém blogu kritizoval jak prezidenta Miloše Zemana, tak skupiny, ovládající český byznys a průmysl.

Ilustrační fotografie
reklama

Havlíkův příspěvek začíná definicí oligarchie jako formy vlády, při které moc patří jen několika osobám, často finančně silným.

"Osoby a obsazení této hry v českém provedení si pozorný čtenář jistě doplní sám," naznačuje Havlík. "Jak jinak pojmenovat formu správy země, v níž současný prezident cestuje jako doprovod majitele největší domácí finanční skupiny na jeho cestě do daleké Číny?" ptá se.

Naráží také na bývalého prezidenta Václava Klause, který má na skupinu PPF vazby. Kellnerova společnost například pronajala Institutu Václava Klause pražský Hanspaulský zámeček.

Země, kde se excesy staly normou

"Silná úzká parta vyvolených převzala kontrolu nad klíčovými komoditami země. A zdaleka nejde jen o privátní byznys. Mnohem podstatnější je ten, který je různě napojen na stát a tudíž veřejné zdroje," říká Havlík.

Jmenuje pak různorodá obchodní odvětví - energetiku, zdravotnictví, potravinářství, chemický průmysl, zemědělství, média a mnoho dalších. Skupin, které ovládají většinu obchodu a průmyslu v Čechách, podle Havlíka není víc než deset, těch klíčových pak pouze pět.

"Žijeme v zemi, v níž nic není hanba, v zemi, v níž se excesy staly normou, v zemi, v níž bývá nezřídka uplatňováno selektivní právo, v zemi, která má problém se postarat o nemohoucí a potřebné, v zemi, v níž mají predátoři pré," tvrdí Havlík. Česká republika podle něj pošlapává vlastní tradice a dusí svůj potenciál.

Na českou chytristiku doplatíme

Situace ale podle něj není všude stejná. "Vyspělá demokracie má své korektivy. A dbá nejen na dodržování psaných pravidel, ale i těch nepsaných pravidel soužití," myslí si.

"A u nás? Obohatili jsme mezinárodní diskusi o svébytné domácí produkty. Do transformační terminologie jsme vnesli nový termín – tunelování. I v koncentraci moci politické, ekonomické a mediální jsme zašli ze všech zemí EU bezkonkurenčně nejdál," dodává.

I výroční zpráva Bezpečnostní informační služby podle Havlíka existenci oligarchie v Čechách potvrzuje. "Hovoří se v ní mimo jiné o vyvádění zdrojů ze státních a polostátních firem, o nedostatečné kontrole čerpání různých dotací z veřejných zdrojů a o výrazném vlivu klientelistických sítí na chod státních institucí, justice i politických stran," píše.

Okolní svět se podle Havlíka na dění v Čechách dívá s rozpaky. Obchodní vztahy s Čínou či Ruskem jsou podle něj důležité, zmiňuje ale slabší pozici ČR oproti těmto zemím. "Na sólo českou chytristiku můžeme jedině doplatit. Nebylo by to poprvé. Naše velká ramena vyznívají skoro až komicky, vždyť kupříkladu jedna spolková země Německa – Bavorsko má třikrát větší HDP než ČR," dodává.

Témata: Česko | ods

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky