Kalousek ostře: Vláda lže, máme důkazy. Babišův resort: Chcete snížit důchody?

Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek kritizuje návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2015. Vláda prý káže šetření na provozních výdajích, zatímco je ve skutečnosti navyšuje. Kalouskův příspěvek na webu TOP 09 je doplněn i prezentací a grafy.

Miroslav Kalousek
reklama

"Vláda, zejména ministr financí, mnoho měsíců zdůrazňuje potřebu šetřit na provozních výdajích státu a zvyšovat investiční výdaje," začíná Kalousek. Předložený návrh státního rozpočtu ale podle něj vládu usvědčuje ze lži.

Výdaje na rok 2015 mají bez zdrojů z EU podle Kalouska činit 1130,7 miliard korun. To je prý o 18 miliard více oproti návrhu Rusnokovy vlády, který Kalousek označuje za plýtvavý, a o 24,5 miliard více proti vládnímu návrhu z roku 2013.

"Ač navyšuje výdaje o desítky miliard, navyšuje pouze provozní výdaje státu a sociální výdaje. Na investice navrhuje mnohem méně prostředků, než investovala vláda TOP 09 a ODS v době nejhlubší krize," tvrdí Kalousek.

Nejhorší návrh rozpočtu za pět let

Podle Kalouskovy prezentace činí výdaje na investice na rok 2015 necelých 77 miliard korun, letos to pak bylo jen 74,3 miliard. To znamená pád o téměř 30 miliard oproti roku 2013, a rozdíl 44,6 miliard oproti 118,9 miliardám, které na investice v roce 2011 vydala vláda Petra Nečase.

Klesají i výdaje na vědu a výzkum, které se snížily o 5 miliard oproti roku 2013.

"Ministr financí slíbil, že bude šetřit na provozních výdajích státu," říká Kalousek. Ty ale podle něj naopak rostou. Skutečné výdaje jsou prý o 17,87 miliard korun vyšší, než podle střednědobého výhledu, který v roce 2013 schvalovala pravicová vláda.

"Ze strukturálního hlediska se jedná o nejhorší návrh rozpočtu za posledních pět let. Je výsměchem nejen rozpočtové odpovědnosti, ale i hlavním vládním slibům – šetřit a investovat. Vláda nešetří a místo investování projídá budoucnost," uzavírá Kalousek.

Ministerstvo financí se brání

Ministerstvo financí odmítá dnešní vyjádření poslance Miroslava Kalouska ohledně státního rozpočtu na rok 2015, které obsahuje řadu nepřesností a účelových srovnávání nesrovnatelného.

"Investice ve státním rozpočtu v příštím roce meziročně vzrostou. V letech, kdy byl Miroslav Kalousek ministrem financí, byly sice investice rozpočtovány jako vyšší, ale pravidelně zůstávaly nedočerpány a navíc nikdo nehleděl na jejich efektivitu. Snahou této vlády je tuto dosavadní praxi nedůsledného čerpání výdajů ukončit a naopak konečně začít investovat do skutečně potřebných projektů, například do dopravní infrastruktury. Lze předpokládat, že i v roce 2015 budou navíc v průběhu roku navýšeny výdaje o nespotřebované výdaje z minulých let," uvádí resort.

"V oblasti provozních výdajů Miroslav Kalousek neférově porovnává aktuální čísla s jeho vlastním rozpočtovým výhledem, který však sám v roce 2013 měnil a tím sám označil za nereálné. Realita je tedy taková, že oproti rozpočtu na rok 2014 celkové provozní výdaje (bez platů) klesají přibližně o 3 mld. Kč, oproti rozpočtu Miroslava Kalouska na rok 2013 klesají o 1,3 mld. Kč a to přesto, že například rostou výdaje na provoz armády nejen v souvislosti s ukrajinskou krizí," podotýká v tiskové zprávě ministerstvo.

"Pokud jde o strukturální deficit, v oficiálním fiskálním výhledu z května 2013 počítal Miroslav Kalousek pro roky 2014, 2015 i 2016 s podstatně vyšším strukturálním saldem, a to -1,8 % (2014), -2,1 % (2015) a -2,4 % (2016). Proti oficiálně deklarovaným plánům Miroslava Kalouska je tedy současný plán výrazně úspornější. Aktuální makroekonomická predikce Ministerstva financí totiž počítá pro rok 2014 s deficitem 1,2 %, v roce 2015 s deficitem 1,8 % a v roce 2016 pak 1,7 %," dodává resort.

Návrh Miroslava Kalouska na snížení výdajů o 20 mld. Kč by podle resortu financí nutně znamenal např. snížení důchodů nebo plateb do zdravotnictví.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky