Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny potravin v Česku rostou. Co zdražilo nejvíc?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Spotřebitelské ceny klesly v září proti srpnu o 0,2 %. Tento pokles ovlivnilo zejména snížení cen v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 0,7 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v srpnu a nejvíce od počátku letošního roku, uvedl Český statistický úřad.

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle rekreace a kultura ovlivnilo podobně jako v minulých letech hlavně snížení cen dovolených s komplexními službami o 14,1 % v důsledku končící letní sezóny. V oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti klesly především ceny spotřebního zboží pro domácnost o 1,5 %. Z potravin klesly především ceny jogurtů o 7,0 %, jablek o 8,7 %, brambor o 3,7 %, ostatní zeleniny o 4,6 %, chleba o 1,7 %.

Na zvyšování celkové úrovně spotřebitelských cen v září působilo zejména zvýšení cen v oddíle odívání a obuv, kde vzrostly ceny oděvů o 1,9 % a obuvi o 4,5 %. V oddíle ostatní zboží a služby došlo ke zvýšení cen finančních služeb o 2,5 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly ceny lihovin o 0,9 %, vína o 0,7 %, zatímco ceny piva klesly o 0,6 %. V oddíle bydlení se zvýšily ceny elektřiny o 0,2 %, informuje czso.cz.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byly v září vyšší než v srpnu zejména ceny plodové zeleniny o 34,6 %, citrusů o 14,3 %, sýrů o 1,1 %, ostatních mléčných výrobků o 1,2 %, čokolády a čokoládových výrobků o 2,3 %.

V souvislosti se zahájením nového školního roku vzrostly poplatky v mateřských školách o 1,7 %, ve školních družinách o 4,4 %, školné na veřejných vysokých školách o 7,8 %. Podobně v oddíle stravování a ubytování vzrostly ceny ve školních jídelnách o 1,5 %, za ubytování v internátech o 0,7 % a na vysokoškolských kolejích o 0,9 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 %, zatímco ceny služeb klesly o 0,8 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 0,7 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v srpnu. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo především v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde ceny ovoce přešly ze srpnového poklesu o 4,2 % v růst o 2,4 % v září. Důvodem bylo především zvýšení cen citrusů o 17,9 %. U cen zeleniny došlo v září ke zmírnění jejich poklesu na 1,0 % (v srpnu pokles o 11,0 %). Tento vývoj ovlivnily především ceny plodové zeleniny, které byly meziročně vyšší o 31,3 % (v srpnu o 1,0 %) a ceny brambor, u kterých zmírnil jejich pokles v září na 34,7 % ze 41,1 % v srpnu.

Ke zrychlení meziročního cenového růstu došlo i v oddíle ostatní zboží a služby v důsledku zvýšení cen finančních služeb o 5,0 % (v srpnu o 2,1 %). Naopak v oddíle odívání a obuv zpomalil růst cen vlivem zmírnění růstu cen obuvi v září na 3,9 % ze 4,9 % v srpnu. Také v oddíle rekreace a kultura zpomalil meziroční růst cen zejména vlivem snížení růstu cen dovolených s komplexními službami v září na 3,8 % ze 4,6 % v srpnu.

Největší vliv na meziroční růst spotřebitelských cen, který v září zesílil především vlivem cen ovoce a zeleniny, měly ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny mléka vzrostly meziročně o 4,6 %, sýrů o 5,1 %, jogurtů o 8,8 %, vajec o 13,6 %, čokolády a čokoládových výrobků o 10,9 %, medu o 7,5 %, kakaa o 5,5 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák vzrostly ceny alkoholických nápojů o 3,4 % a tabákových výrobků o 1,7 %. V oddíle stravování a ubytování se zvýšily ceny stravovacích služeb o 2,0 % a ubytovacích o 0,9 %.

Na snižování meziročního cenového růstu působil pokles cen v oddíle bydlení vlivem poklesu cen elektřiny o 10,2 %. Ceny zemního plynu se zvýšily o 2,4 %, čistého nájemného o 0,9 %, vodného o 3,4 %, stočného o 3,2 %, tepla a teplé vody o 0,7 %. Meziroční pokles cen pokračoval v oddíle pošty a telekomunikace v důsledku snížení cen telefonických a telefaxových služeb o 2,2 % a mobilních telefonů o 17,7 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,5 % a ceny služeb o 1,2 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 100,7 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v září 0,5 %.

Témata:  potraviny ceny potravin

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy