ČEZ plánuje velké úspory. Kolik lidí propustí?

Společnost ČEZ plánuje velké úspory. Kvůli tomu se bude propouštět a další přijdou o nejrůznější benefity. Řekl to generální ředitel polostátního gigantu Daniel Beneš.

Ilustrační fotografie
reklama

Energetický gigant ČEZ státní pokladně přináší miliardy. V poslední době se ale dostavilo hned několik problémů, zejména v souvislosti s jeho expanzí na jihovýchod Evropy, odkud se firma nyní spíš stahuje.

Firma nyní chystá restrukturalizaci. Cílem je rozšířit služby, které budou blíže koncovému zákazníkovi. Zároveň se plánují velké úspory. Jaké budou celkové úspory? "V souhrnu budou úspory avizovaných 16 až 27 procent, nejvíc na centrále," řekl Beneš Hospodářským novinám.

Někteří lidé tak například přijdou o možnost jezdit služebním autem, jiné zase čeká vyhazov. "Číslo vám ještě neřeknu, jednání stále probíhají. Některé útvary už mají sečteno, jiné ne. Například v Severočeských dolech budeme muset propustit asi 350 lidí, což je zhruba šest procent zaměstnanců. V celé skupině to bude podobný podíl, nicméně zatím nemohu říkat žádná čísla, nechci vypouštět poplašné zprávy," reagoval generální ředitel ČEZ na otázku, kolik lidí odejde.

ČEZ je polostátní firma. Jako skupina sdružuje desítky menších společností a zaměstnává skoro 27 tisíc lidí. Správcem akcií státu je Ministerstvo financí. Momentálně má tak ve firmě hlavní slovo ministr Andrej Babiš /ANO/.

Témata: čez

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky