Svět se změnil, pocit bezpečí je pryč, varuje TOP 09

Svět kolem nás se za posledních pár měsíců dramaticky změnil a pocit bezpečí je pryč. Tak vidí současnou situaci kolem ukrajinské krize europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer, který upozorňuje, že tržní vztah musí stát na důvěře a respektu, čehož není současné vedení Ruska evidentně schopno. Evropa proto musí hledat jiné alternativy.

Ilustrační fotografie
reklama

"Snaha západních zemí bez vojenské konfrontace přimět Rusko k respektu k právu stojí na ekonomických sankcích. Postihnout se od počátku snaží hlavně okruh blízkých prezidenta Putina (a některé státní firmy) s co nejmenším dopadem na fungování „nestrategického" obchodu. Zároveň na Západě běží debata, „zda si to ekonomicky můžeme dovolit". Firmy, které kvůli sankcím či ruské odpovědi přišly o obchod, svůj nesouhlas daly často znát. Děje se to nejen u nás, kde přímý vývoz do Ruska činí 120 miliard korun a další miliardy jsou dodávky zahraničním vývozcům. To je nemálo pracovních míst," tvrdí ve svém komentáří europoslanec.

Niedermayer upozorňuje, že v tuto chvíli míří do Ruska směřuje jen sedm procent vývozu zemí unie, Rusko do EU ale vyváží více než padesát procent zboží. Z neútěšné ekonomické situace by tak měl mít obavy více Kreml než Brusel, jedná se ale o strukturu obchodní výměny. Čtyři pětiny ruského vývozu totiž tvoří ropa, plyn a energetické suroviny.

"Obava, že Evropa přijde o odbytiště zboží, a hlavně nedostane potřebné zdroje energie, je argumentem „sankčních skeptiků". Jenže bez ohledu na dopady sankcí nemůže být perspektivním obchodním partnerem země, která nerespektuje smlouvy a ignoruje suverenitu států. Rizika takovéhoto obchodu i proto, že řada firem je se státem spojených a Kreml „ovlivňuje" podnikání „více, než je zdrávo", jsou a budou značná," dodává europoslanec.

Trh je potřeba nahradit

Obchod s Ruskem proto podle něj vzkvétat nebude a je potřeba tento trh nahradit, například aktivnějším přístupem Evropanů k omezování překážek v mezinárodním obchodu. Příležitost vidí Niedermayer v posílení obchodu mezi Evropou a USA, zejména ve vztahu k dohodě o volném obchodu TTIP.

"Obtížnější je otázka, jak si poradit s možným výpadkem toku energetických surovin z Ruska. Závislost zemí EU jde od nuly ke stu procentům, za celou EU činí u plynu zhruba čtvrtinu. Přitom Evropa svou energetickou politiku staví hodně na „čistém" zemním plynu, který nemá a chce ho nakupovat z Ruska a Libye. Tento plyn buďto k dispozici nemusí být (Libye), nebo jeho politická cena bude příliš vysoká (Rusko). Proto musíme hledat alternativy. Posílit je třeba jak celoevropské produktovody, tak skladovací kapacity zemí. Pomoc od Ameriky ve formě dovozu tamního „levného" plynu může také hrát roli," pokračuje europoslanec.

Intenzivní obchod mezi EU a Ruskem je ale přínosný pro obě strany, a proto se podle Niedermayera ozvou hlasy, že je potřeba jej po odmlčení zbraní opět rozběhnout. To by ale prý byla chyba. "Současný Kreml svým chováním ukázal, že pod tímto vedením Rusko není s to být dobrým a stabilním obchodním partnerem. Partnerství totiž stojí na důvěře a respektování pravidel. Navíc soudím, že i síla ruské ekonomiky za dnešní politiky bude klesat, což obchodu nepomůže," dodává europoslanec s tím, že "země, která nerespektuje smlouvy a ignoruje suverenitu států, nemůže být pro Evropskou unii perspektivním obchodním partnerem."

Témata: Rusko | TOP 09

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky