Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agentura S&P zvýšila rating Česka hned o dva stupně, posílila koruna i burza

Agentura S&P zvýšila rating Česka hned o dva stupně, posílila koruna i burza

Foto: DataLife

Ratingová agentura Standard & Poor's ve středu zvýšila úvěrové hodnocení ČR v zahraniční měně o dva stupně z "A" na "AA-" se stabilním výhledem. S&P o tom informovala ve své zprávě.

„Naše hodnocení ČR odráží obezřetně spravovanou a vyváženou ekonomiku,“ píše se ve zprávě. Podle agentury českou ekonomiku charakterizuje nízká úroveň zahraničních půjček, silný bankovní sektor a převážně nezávislá centrální banka, která udržela index spotřebitelských cen i úrokové sazby na nízké úrovni.

Zvýšení ratingu současně odráží i očekávání agentury, že navržená reforma sociálního systému, která usiluje o snížení výdajů spojených se stárnutím populace, bude schválena a implementována.

Zdrženlivá fiskální politika před krizí vedla k tomu, že míra zadlužení v roce 2010 dosáhla 38,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Zadlužení v současné době roste, S&P odhaduje, že se bude stabilizovat v roce 2014 na úrovni 45 procent HDP, poté by mělo klesat. Agentura považuje rozpočtové cíle na léta 2011 až 2013 za dosažitelné.

Za těmito kroky stojí i rozhodnutí agentury změnit kritéria při udělování hodnocení, která nově kladou větší důraz na politický a ekonomický profil vlád.

„Je to další pozitivní zpráva o tom, jak je hodnocena důvěryhodnost České republiky a snaha vlády směřovat k vyrovnaným veřejným rozpočtům. V dnešní turbulentní době se jedná spíše o výjimku, mnohým dalším státům je naopak rating snižován,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

S&P se domnívá, že v budoucnu by nátlak na zvýšení hodnocení mohl pocházet z poklesu nároků země na financování z vnějšku. Na druhou stranu, poklesu ratingu by nahrálo neprosazení reformy sociálního zajištění, zhoršení stavu veřejných financí, nebo pokud by nová vláda vytvořená po roce 2014 zvrátila některé z reforem v oblasti veřejných financí, které učinila současná vláda.

Koruna v reakci na zvýšení ratingu během 15 minut prudce posílila z 24,49 na 24,33 CZK/EUR.

Témata:  standard a poor's

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy