Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Školy produkují armády nezaměstnaných, 20 let nikdo nic nedělal,...

Marcel Chládek /ČSSD/, ministr školství
Marcel Chládek /ČSSD/, ministr školství
Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

Problém s prestiží pedagogické profese, nedostačující platy pedagogů, nefungující spolupráce mezi rodinou a školou, to jsou jen některé z řady problémů, kterými podle ministra školství Marcela Chládka trpí český vzdělávací systém. Na obzoru je ale několik změn, které mají zamezit tomu, aby české školství produkovalo tisíce nezaměstnaných.

Za jeden z klíčových problémů považuje Chládek nízkou návaznost na trh práce a jeho predikci. "Do budoucna je vhodné podporovat zejména technické obory. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků je například v oblasti strojírenství nebo stavebnictví. Právě uplatnitelnost na trhu práce bude jedním z kritérií. Cílem není snížit počet středních škol, ale zamezit tomu, aby české školství produkovalo tisíce nezaměstnaných," uvedl v rozhovoru pro E15.

Podle Chládka musí celá oblast učebních oborů projít restrukturalizací. Ne každý obor podle něj musí mít maturitu, zároveň je ale nutné zvýšit prestiž učebních oborů. "Například formou zavedení mistrovských zkoušek nebo formou stipendií. Zapojit se musejí také zaměstnavatelé a jednotlivé regiony. Společnost si musí uvědomit, že i řemeslem se dá důstojně a dobře uživit," dodal ministr.

Chládek se rovněž se domnívá, že jednotný typ maturity poškozuje jak odborné školy, tak gymnázia. Naopak by se ale mělo povinně maturovat z matematiky, která je dnes strašákem pro velkou řadu studentů.

"Ve školství nejde něco zavést jen tak ze dne na den. Student, který se přihlásí na střední školu, by měl již v době nástupu do prvního ročníku vědět, z jakých předmětů bude maturovat. Co se týče kritiky, podle mých informací z malé tripartity, jednalo se o osamocené výkřiky. Ty měly být ale směřovány mým předchůdcům, protože s touto problematikou 20 let nikdo nic nedělal. Jakékoli zbrklé kroky mohou ve školství způsobit nedozírné škody," varuje Chládek.

Reformou by mělo projít také základní školství, a to tak, aby se zvýšila efektivita systému financování regionálního školství směrem ke kvalitě škol, a nikoli počtu žáků. "Je tedy nutné změnit stávající systém financování za pouhý počet žáků. Připravujeme proto kombinaci financování na žáka a třídu," dodal ministr.

Témata:  nezaměstnanost školství Marcel Chládek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy