Hospody čekají změny, některé možná skončí. Babišův muž jde do akce

Ministerstvo financí dokončuje dlouho očekávaný loterijní zákon. Resort ho sice oficiálně představí až v říjnu, podle Hospodářských novin je ale už nyní téměř jisté, že jednou ze zásadních změn, které zákon přinese, bude zákaz provozování automatů v hospodách a restauracích.

reklama

Ministerstvo financí plánuje podle serveru ihned.cz vytlačit automaty ze všech hospod, barů a restaurací podobně, jako tomu bylo například v Polsku nebo ve Francii. Nově by tak se tak hazard přesunul do malého počtu specializovaných kasin.

"Ano, v té současné verzi zákona je hazard v takových provozovnách zcela zakázaný," potvrdil serveru náměstek ministra financí Andreje Babiše Ondřej Závodský, pod kterého tato oblast na ministerstvu spadá.

Návrh na regulaci hazardu podporuje také Asociace hotelů a restaurací. "Uvědomujeme si, co hazard způsobuje a jaký to je dnes negativní fenomén. Takže nikdo nemůže čekat, že budeme proti zákazu automatů bojovat. Mnohem víc nám vadí, že chtějí poslanci zakázat kouření v restauracích," tvrdí prezident asociace Václav Stárek.

Češi ročně investují do hazardu kolem 120 miliard korun lze předpokládat, že hazardní firmy se těmto postupům budou bránit. Zákaz může poodle nich postihnout zejména restauratéry, neboť jednoho automatu má podle serveru hostinský 10 až 20 tisíc měsíčně, které mu pomáhají zaplatit personál nebo nájem.

"Takže hodně hospod, hlavně v menších městech nebo vesnicích, může skončit," uvedl Zdeněk Barták ze sdružení UNASO, které zastupuje provozovatele klasických automatů, videoterminálů i majitele kasin. Podle Stárka ale hospoda stojící na příjmech z hazardu není ekonomicky zdravá.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky