Embargo na unijní potraviny? Smiřte se s tím, říká potravinář

Zatímco potravinářské firmy Madeta či Hamé se zlobí na sankce uvalené na Rusko a žádají kompenzace, najdou se i tací, kterým sankce nevadí.

Ilustrační fotografie
reklama

Firma Hamé již deklarovala, že bude žádat o náhradu škod způsobených ruským embargem na dovoz unijních potravin. To je reakcí na sankce, které EU uvalila na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinském konfliktu. Stejně tak se zlobí Madeta, která do Ruska vyváží například Nivu. Ani této firmě se současná situace vůbec nelíbí.

Nyní se ale proti případným náhradám postavil místopředseda Českomoravského svazu mlékárenského Oldřich Obermaier. Podle něj tvoří export českého mlékárenského průmyslu do Ruska jen jedno procent. Uvedl to v rozhovoru pro ihned.cz.

Firmám, které kvůli embargu přišly o jedno z odbytišť, radí, ať hledají jinde. "Vidíte, že je to dohromady necelé jedno procento, takže se jich to nějak zvlášť nedotkne. Pokud se to někoho dotkne, pokud tam vyváží hodně, třeba jako Hamé nebo Madeta, no tak si musejí najít jiná odbytiště. To se nedá nic dělat," vzkázal následně.

Podle něj je to normální podnikatelské riziko, se kterým by se mělo v byznysu počítat. Proto odmítá případné náhrady škod ze strany Evropské unie a v souvislosti s nimi mluví o pokřivení ekonomiky.

Rusko dosud uvalilo embargo na dovoz velkého množství potravin ze zemí Evropské unie, ale také USA a Japonska. To v zemi způsobilo dočasný nedostatek mnohých potravin. Současné embargo nemá na ekonomiku unie takový vliv, jako by měl zvažovaný zákaz dovozu výrobků strojírenského a automobilového průmyslu.

Témata: EU | Rusko | potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky