Na sociálně slabých těžce vydělávají. Co je teď čeká?

Ministryně práce a sociálních věcí po svém nástupu do funkce deklarovala, že bude bojovat s problematikou sociálně vyloučených lokalit. Podle Michaely Marksové /ČSSD/ je na vině česká legislativa.

Ilustrační fotografie
reklama

V Česku ve velkém kvete byznys s ubytovnami pro sociálně slabé. I kvůli tomu vznikají po celém Česku, nejvíce však v pohraničí, sociálně vyloučené lokality.

"Na vině je skutečně naše legislativa. Je to náš stát, který tuto problematiku dělá, který tady způsobuje vznik těchhle těch ubytoven, ze kterých se posléze stávají bohužel i ghetta," řekla ministryně v Ranním interview na ČRo Radiožurnál.

Jedna taková ubytovna má vzniknout v Lenoře na Prachaticku, proti čemuž se tamní občané v čele se starostkou brání a sepisují petici. "Máme strach z toho, že k té kriminalitě dojde a máme strach z toho, že jak děti, tak prostě ženy budeme mít o ně strach, protože ta kriminalita tady nastane a budeme hledat cesty, abychom to svým způsobem trošku zamezili," řekla starostka Jaroslava Krnáková /ODS/.

Na řešení problému se podle ministryně musí podílet i obce. Ministerstvo ale již učinilo první krok "My jsme předložili do Poslanecké sněmovny návrh novely zákona o hmotné nouzi, který má především zamezit tomu, aby provozování ubytoven pro ty nejchudší, pro ty sociálně nejslabší bylo výnosným byznysem," řekla.

Marksová za jednu z příčin vzniku ubytoven vidí to, že obce rozprodaly velkou většinu svého bytového fondu. "Jako příklad mohu uvést to také v uvozovkách legendární sídliště Janov v Litvínově, tam se tedy nejedená o ubytovnu. Tam soukromí majitelé mají celé velké panelové domy, do kterých tyto lidi stěhují," dodala.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky