Prosíme, zdaňte nás, vyzvali nejbohatší Francouzi vládu

Skupina několika nejbohatších Francouzů vyzvala tamní vládu, aby je více zdanila, a tím zlepšila finanční situaci země. Svou výzvu zveřejnili v listu Le Nouvel Observateur, informovala v úterý agentura Reuters.

660
reklama

Pod petici se podepsalo celkem 16 vrcholových manažerů, významných podnikatelů i velmi bohatých jednotlivců, kteří vyzvali k zavedení „speciálního příspěvku“, který by se vztahoval pouze na bohaté.

„My, prezidenti a ředitelé firem, podnikatelé a podnikatelky, finančníci a bohatí občané, si přejeme zavedení speciálního příspěvku, který by se týkal nejbohatších daňových poplatníků. Tento příspěvek by měl být vypočítán v rozumném poměru, aby se zabránilo nepříznivému ekonomickému vlivu, jako je únik kapitálu či navýšení daňových úniků,“ píše se v petici.
 
„V době, kdy rozpočtový schodek a perspektiva zhoršení dluhové situace státu ohrožují budoucnost Francie a Evropy, v době kdy vláda po všech požaduje prokázat solidaritu, se nám zdá nutné, abychom se na tomto úsilí podíleli,“ uvádí se.

S výzvou souhlasila Liliane Bettencourt, dědička společnosti L'Oreal, Frédéric Oudéa, šéf banky Société générale či Franck Riboud, generální ředitel Danone nebo Philippe Varin, šéf PSA Peugeot Citroën.
 
Francouzští boháči se inspirovali nedávnými slovy amerického miliardáře Warrena Buffetta, který se obrátil na vládu, aby jemu a dalším vysoko příjmovým lidem zvýšila daně.
 
Francouzská vláda již zkoumá možnost dodatečného zdanění nejvyšších příjmových skupin, zaměřuje se především na daňové poplatníky s příjmem nad jeden milion eur (zhruba 24,4 milionu Kč) ročně. Paříž se podle vyjádření tamní ministryně rozpočtu Valérie Pécresseová nerozhodla, zda zdaní přímo jednotlivé nejbohatší poplatníky, nebo firmy, které je platí. Dodatečné zdanění nejvyšších příjmů vláda chystá v rámci opatření na snížení rozpočtového deficitu. Ty by měla Francie představit již 24. srpna.

Témata: Francie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky