Domácnosti mohou ušetřit až 40 tisíc ročně. Víme, jak na to

Možná se vám to zdá neuvěřitelné, ale jde to. Přestože budete dodržovat stejný životní styl jako dosud, můžete velmi snadno na energiích každý měsíc nějakou tu stokorunu až tisícovku ušetřit. Přitom to není vůbec nijak složité, ani náročné.

Ilustrační fotografie
reklama

Není to tak dávno, co nám do schránek doputovalo vyúčtování za energie a pro většinu z nás to nebylo pěkné čtení. Čísla šla u většiny domácností do záporných hodnot, svítila jasně červenou barvou a my byli nuceni vytáhnout z rodinné kasičky několik těžce ušetřených tisícovek na pokrytí nedoplatku za elektriku, plyn a vodu. Tipy a triky pro šetrnou úsporu peněz za energie poskytli serveru EuroZprávy.cz odborníci webu www.neoperlcz.cz.

Investujte do spotřebičů

Možná se vám to zdá divné, ale chcete-li ušetřit, rozhodně musíte něco investovat. A věřte, že úspora na energiích se zanedlouho projeví. Rozhodně není tím nejlepším řešením používat doma staré spotřebiče typu lednička, pračka nebo například elektrický bojler. Vývoj jde velmi rychle dopředu a spotřeba těchto elektrických dinosaurů je ve všech směrech rozhodně daleko vyšší a tudíž i dražší, než u nových spotřebičů. Obzvlášť to platí u netěsnící lednice, staré pračky, která běží několikrát denně nebo bojleru, který je řadu let nečištěný a tudíž i zanesený vodním kamenem.

Dalším výrazným žroutem energie jsou žárovky, které v našich domácnostech často svítí zcela zbytečně. Zkuste je vyměnit za spořivé a důsledně zhasínat, možná se budete divit, ale za rok ušetříte klidně i 1.000 Kč, aniž byste se jakkoliv omezovali. Dalším výborným pomocníkem k šetření energií jsou termoregulátory na radiátory. Jestliže snížíte teplotu v místnosti o pouhý jeden stupeň, ušetříte ročně až 6 % nákladů na vytápění.

Chcete-li ušetřit za vodu - sprchujte se

„Je všeobecně známo, že sprchování je samo o sobě méně náročné na spotřebu vody než každodenní koupel, ale už jen málokdo si uvědomí, že je menší spotřeba vody znamená také menší výdaje za elektriku nebo za plyn, který vodu ohřívá," upozorňuje David Otáhal ze specializovaného serveru www.neoperlcz.cz a dodává, že pokud se ke sprchování použije i speciální úsporný nástavec – takzvaný perlátor, rázem se sníží spotřeba teplé vody až o 50%, aniž by uživatel zaznamenal jakýkoliv rozdíl natož diskomfort.

Šetřete vodou i při mytí nádobí

Na podobném principu, jako sprchování funguje také mytí nádobí. Odborníci doporučují pořídit si myčku nádobí, která výrazně šetří vodou. „Pokud je pro vás myčka zatím nedostupná, rozhodně vyzkoušejte perlátor v hodnotě cca 200 Kč i v kuchyni - speciální vložka nazývaná insert vhodná pro jakoukoliv vodovodní baterii, která rázem sníží průtok vody z původních 12-15 litrů za minutu až na 1,7 litru za minutu a tím pádem se sníží spotřeba vody o celých 90 %. Nicméně do domácností jsou vhodnější spíše omezovače na 3,8 – 5 litrů vody za minutu, což v běžném provozu znamená úsporu vody o cca 50 – 70%, ale i to se v celkových nákladech projeví výraznou úsporou," upozorňuje na nesporné výhody perlátorů David Otáhal.

Čtyřčlenná domácnost může za vodu ušetřit i 40 tisíc ročně!

Málokdo si uvědomuje, kolik platíme jen za komfort splachovací toalety a přitom i lze zde najít výběrem správného řešení v podobě korekce malého spláchnutí od německého výrobce Tece významné úspory. Čtyřčlenná domácnost tak může ročně utratit od dvou do pěti tisíc korun, podle toho, zda mají nebo nemají nainstalovaný šetřič vody nebo inteligentní předstěnovou instalaci pro toalety.

„Další velký cenový rozdíl můžeme najít u sprchování a koupání. Kdy čtyřčlenná domácnost, která vodou nešetří, může ročně vypotřebovat vodu za zhruba deset tisíc korun, naopak domácnost s namontovaným perlátorem se při stejné frekvenci mytí dostane na zhruba tři a půl tisíce korun. A takto bychom mohli vypočítávat úspory dál a dál. Například při mytí rukou s perlátorem se ročně zaplatí zhruba tisíc čtyři sta korun a bez úsporného perlátoru – spořiče vody - je to opět až dvojnásobek," uvádí zajímavá data David Otáhal a dodává, že když svoji projdeme domácnost, zjistíme, že se tyto částky hravě vyšplhají v ročním zúčtování až na rozdíl až 40 tisíc korun.

Témata: energetika | voda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky